Håbo

Fotoplanerna spricker snabbt i ösregnet. Det kanske är otur. Fredag den 13 januari. Catherine Öhrqvist erkänner att hon tänkte tanken efter att mötet bokats in, men hon säger­ det med ett leende.

Nej, kommunstyrelsens nya ordförande har riktiga, viktiga problem att tänka på. För det är tuffa tider i landet. Mycket är bortom kontrollen hos den politiska ledaren av en liten kommun, men det betyder inte att saker inte kan göras. Måste göras.

– Det är ansträngt. Vi har sagt att vi över mandatperioden ska ha ett resultat på två procent. Nu ligger vi lågt. Det är ett tufft läge.

Catherine Öhrqvist är ny på jobbet. Att hon skulle ta över stod definitivt klart efter kommunfullmäktige den 24 oktober förra året, men det var först efter nyår som hon klev in på sitt nya kontor till ett jobb som kräver mycket.

– Jag jobbar 14 timmar om dagen.

Catherine Öhrqvist på sitt nya kontor.

Catherine Öhrqvist på sitt nya kontor.

Fredrik Gustafsson

Tänkte inte så mycket

Vägen till KSO-stolen var kort. Åtminstone om man betänker att hon inte återvände till politiken förrän hösten 2021 efter en längre paus.

– Jag tänkte, nu har jag tagit min examen, barnen börjar bli större. Jag trivs i Håbo, men jag har sett att vi har utmaningar politiskt, framför allt hur vi samarbetar. Så jag hörde av mig till valberedningen och sa: Behövs det folk så är jag med.

– Så fick jag ett samtal. ”Hur skulle du ställa dig till ett uppdrag i kommunstyrelsen?” Jag tänkte nog inte så mycket. Jag tänkte bara att det här behöver jag göra.

Hon fanns redan i den kommunala organisationen­, men som tjänsteperson. Catherine Öhrqvist var nämligen, fram tills alldeles nyligen, skoljurist i Håbo. Nu är hon tjänstledig.

Är det konstigt att befinna sig i den här positionen plötsligt?

– Jag var vice ordförande i kommunstyrelsen och jag har fått lära mig att man får ha två olika hattar. Jag har varit tydlig när jag har varit på jobbet, att nu är jag tjänsteperson, nu talar jag inte politik, och det har funkat bra.

En hockeymamma

Kommunens pengar ska räcka till mycket. Däribland nya simhallen.

Kommunens pengar ska räcka till mycket. Däribland nya simhallen.

Fredrik Gustafsson

Utanför jobbet är Catherine hockeymamman som hoppar mellan ishallar. Tre barn, som alla spelar. Äldsta dottern spelar i AIK i SDHL (högsta serien), sonen har varit med i J17-landslaget. Nu ska hon tackla något nytt. Inte bara de politiska utmaningarna utan även det som följer i något som ofta är en hård debatt, inte minst på nätet.

Hur gör hon det? Genom att inte delta.

– Jag finns på Facebook, men det är främst för hockeyns och släktens skull. Jag kommer aldrig föra någon politisk debatt på Facebook.

Då är du inte med
i diskussionen där väljarna finns?

– Ja, men de är välkomna att ringa mig. Sedan har partiet sidor där vi kan lägga ut grejer, men jag kommer inte gå in i någon tråd och diskutera. Men jag har uppfattat­ det som att det har blivit lugnare.

Kanske är det så. Catherine Öhrqvist vill öppna upp för ett bättre samtalsklimat.

– Humankapitalet är det viktigaste. Vi har bra och dåliga sidor, men vi måste hjälpa varandra att bli bättre.

Hur vill du förhålla dig till oppositionen?

– Vi samtalar hela tiden. Det tror jag är jätteviktigt. Det handlar om transparens och det läget vi befinner oss i gör att vi måste samarbeta.

– Det var lite därför jag kände att jag måste göra det här. Vi är politiker. Vi ska någonstans vara ett föredöme för våra medborgare och visa att vi förvaltar det förtroende de har gett oss.

Och det ekonomiska läget är alltså tufft.

–Vi hade velat ha en högre siffra på sista raden, men som läget är nu går inte det 2023. Vi ska investera i en skola (Vibyskolan) och vi har simhallen, där pågår bygget, vi kan inte stoppa det. Men vi har bara en påse pengar, den måste räcka till.