Laddat med spartips

En av höstens stora snackisar var elpriset och energianvändningen. I flera kommuner ökade samtalen till elrådgivarna, och några som valt att ta del av goda råd var familjen Rizell-Ström. De var laddade med frågor när de fick besök i hemmet av elrådgivaren Ted Lundberg.
– Jag ger lite enkla tips och råd för att spara energi, berättar Ted Lundberg.
Som exempel lyfte han att ha tjockare gardiner, inte möblera in element och dra ner värmen och klä sig i en tjockare tröja.

Gamla skrifter

Runstenar är konstverk där skriften bara är en liten del.

– Hade vi sett runstenarna som de såg ut när de restes, då hade vi sett vilka konstverk de verkligen är, säger Kalle Dahlberg.

Han jobbar som runristare och har formgett och huggit många stenar själv. Men i sin runstenspark på Adelsö har han även gjort kopior av gamla runstenar.

Runstenarna tros ha används som skydd. Figuren på bildens runsten kan ha varit en sådan väktare.

Cykling i backen

I drygt ett år har några engagerade cyklister i Ekerö MTB arbetat för att ställa i ordning slingor för terrängcykling i omgivningen runt Ekebyhovsbacken. Nu finns tre slingor vid backen där de som vill kan njuta av farten nedför, och några veckor efter att föreningen bjöd in allmänheten hade de hundra medlemmar. När Mitt i var på besök i augusti var ambitionen att starta träningsgrupper i terrängcykling för Mälaröborna.

Framtidshopp

Freja Blomberg rider i käpphästklubben Stjärnryttarna tillsammans med sin syster Doris, som de har tillsammans med sina tre bästa vänner. Systrarna fick sina första käpphästar julen 2019 och sedan dess har flocken växt med flera hästar. Hemma på tomten har de byggt upp en bana med hinder som de kan träna på.

Två gånger har Doris och Freja hoppat i käpphästtävlingar i Ölsta folkpark. Senast var i oktober och där kom Freja tvåa.

Odling inför halloween

Plocka pumpor inför Halloween har varit en tradition som kanske främst varit stor i Amerika. Men på senare år har den vuxit fram även i Sverige. Rebecca Ringborg som driver självplocket på Thorslunda gård tillsammans med sin man fick under året någonstan mellan 10 000 och 15 000 pumpor.
– Vi visste att det var något som folk ville göra, komma ut och själva välja sin pumpa till halloween, säger hon.