Ett ekeröitiskt Dalhalla i stenbrottet

Stenbrottet i Stenhamra – ett Dalhall på ekerövis?

Stenbrottet i Stenhamra – ett Dalhall på ekerövis?

Mikael Andersson

Läktare inskurna i bergsväggarna och en flytande scen ute i dammarna. Plats för upp till 2 000 åskådare och en arena som skulle sätta Stenhamra på världskartan.

Det såg Ö-partiet framför sig när de la in idén i sitt partiprogram.

– Vi har haft den idén med i vårt partiprogram i många många år, säkert i alla fall från 2010, säger Ö-partiets Desirée Björk.

När Stenhamra centrum utvecklas med ombygge och nya bostäder så skulle det ge möjlighet att också utveckla stenbrottet, menar hon.

– Det skulle kunna bli ett mini-Dalhalla som kan locka till sig turister och gynna näringslivet. Jag tror det skulle kunna bli något riktigt bra.

Ö-partiet har genom åren inte aktivt drivit på för att göra verklighet av visionen.

– Men det tål att tänkas på om vi kanske ska öppna upp för det. Det kan ju vara värt att i alla fall utreda. Om det inte blir ett mini-Dalhalla så kanske möjligheten finns för något annat. Vi kanske ska vara snabba att lägga en ny motion till fullmäktige i mars, säger Desirée Björk.

Även Liberalerna gillar idén om en arena i stenbrottet. ”Dalhalla är förebilden, vi gör det på ekerövis”, skrev de på sin webbsida inför valet 2022.

– Det är en idé som jag har haft i säkert 15–20 år och som jag nu har lyft i partiet, säger Liberalernas Gunilla Lindberg.

Om det kommer bli verklighet av visionen nu när Liberalerna sitter i styret fyra år framöver vet hon inte. Det ingår inte i Mälaröalliansens gemensamma program.

– Men jag kommer driva det. Idén är så pass bra att det är synd att inte försöka. Och vi behöver en stor arena här ute, säger hon.

Stenbrottet ägs av en bostadsrättsförening som också äger Stenhuggarbyn.

Högtflygande planer skulle lätta köerna

Ett tidigare förslag att undvika trafikstockning på Ekerövägen var att dra en linbana till Brommaplan. ”Vi var medvetna att folk kunde reagera på det” berättar tidigare lokala L-politikern Göran Hellmalm. Idag är förslaget är dock nedlagt.

Ett tidigare förslag att undvika trafikstockning på Ekerövägen var att dra en linbana till Brommaplan. ”Vi var medvetna att folk kunde reagera på det” berättar tidigare lokala L-politikern Göran Hellmalm. Idag är förslaget är dock nedlagt.

Stefan Källstigen

Köerna på Ekerövägen har länge varit ett gissel för Mälaröborna. Liberalerna i Ekerö tog europeisk inspiration när de 2016 lanserade idén om linbana. Något även Moderaterna föreslagit.

– Då var planerna på breddning av vägen inte lika färdiga som nu. Vi ville hitta alternativa lösningar och hade kollat spårbundet, men Ekerö hade för få invånare för att det skulle vara motiverat. Någon av oss hade varit i några europeiska städer där de har etablerat linbana, säger Göran Hellmalm, vid den tiden Liberalernas gruppledare i kommunfullmäktige.

Planen var en linbana från Brommaplan, via Ekerö och vidare till någonstans runt Mälarhöjden. Den skulle kunna transportera ungefär 3 000 passagerare i timmen och köra i 30 kilometer i timmen.

Förslaget blev en lokal snackis.

– Det var delvis en idé som vi visste att folk skulle haja till på, men vissa blev förbannade för att de tyckte att det var en så dum idé, säger Göran Hellmalm.

Även om det stack ut, menar han att det var seriöst.

– Det var ett miljö- och investeringstänk. Vi var seriösa med det, men medvetna att folk kunde reagera på det.

Vid tidpunkten satt L i styre med M, KD och C. Göran Hellmalm upplever att intresset bland andra partier var relativt svalt. Men L tilläts utreda frågan.

– Det kom aldrig vidare och sedan kom breddningen av vägen och vi hoppade av alliansen. Det var inte en av deras hjärtefrågor, så då hände ingenting, säger han.

Hur ser du på förslaget i dag?

– Det funkar uppenbarligen i andra städer runt om i världen. I takt med att Ekerö växer och utvecklas, varför inte?

Arenaplaner fick nobben

Så här var planen att projektet Ekerö arena skulle se ut.

Så här var planen att projektet Ekerö arena skulle se ut.

Ekerö arena

I juni 2017 slog det ner som en bomb på Mälaröarna. De lokala entreprenörerna Olle Nordberg och Janne Björklund lanserade tillsammans med Moderaternas förre partiledare Ulf Adelsohn sin vision om jätteprojektet Ekerö arena.

Satsningen skulle innehålla bland annat lägenheter, hotell, dans- och filmstudio till en investeringskostnad på 800 miljoner.

– Vi tycker att det här saknas på Ekerö. Vi måste kunna fylla alla behov av idrott och kultur, det finns för dåligt med det i dag. Framför allt när det gäller konserter. Men vi behöver även bättre möjligheter att utöva idrott, sade Olle Nordberg till Mitt i Mälarö nummer 25, 2017 (Tidigare Mälarö Tidning).

När projektet presenterades tillsattes en grupp representanter från de då styrande partierna Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Niklas Ernback, ordförande i KD, var med.

– Ett kul initiativ var första reflektionen, säger han idag.

Niklas Ernback upplever att planerna togs på allvar och att det lades gott om tid på att lyssna.

– Allt landade i en ganska bred politisk samsyn kring att det här inte var en rimlig väg att gå.

Niklas Ernback menar bland annat att det föll på att kommunen hade behövt sälja viktig mark och att utredningar hade tagit lång tid och försenat planer kommunen redan hade.

– Vi hade en ganska bred politisk samsyn i att vi skulle uppföra ett badhus. Vi hade nog inte kommit halvvägs in i utredningsarbetet med Ekerö arena när vi tar första doppet, säger han.

Mitt i har varit i kontakt med Olle Nordberg och Janne Björklund som inte vill kommentera.