Öns restaurangägare håller andan. När priserna för inköp ökar tillkommer samtidigt högre kostnader för el, transporter, lokaler och personal. Samtidigt har kunderna mindre pengar i plånboken.

– Man jagar varje krona – letar efter den billigaste glödlampan, säger Daniel Watzer som driver restaurang Quarti i Brevik.

Förra veckan stängde Pasta pronto och Senior Bob – två restauranger med samma ägare på Stockholmsvägen.

Flera av öns krögare oroar sig för framtiden.

– Det gäller helt enkelt att försöka överleva, säger Alexander Westerberg som driver restaurang Jernet i Lidingö centrum samt de två sushirestaurangerna Myabi och Azuki.

När Patrik Gadelius öppnade Näsets krog i april förra året provade han att erbjuda lunch.

– Men vi insåg direkt att det inte funkar. På Lidingö har lunchen generellt blivit det största tappet, säger han.

– Förväntningen att en lunch ska kosta 120 kronor inklusive kaffe, sallad, smör och bröd... Med råvarukostnaderna vi har i dag finns inte de marginalerna.

Att tiderna är tajtare märks också på Lidingöborna när de går ut och äter. De som tidigare ätit trerätters med fördrink och en flaska tar nu ett glas och en rätt, enligt Daniel Watzer.

– Snittnotorna har därför gått ner markant. I höstas var det som om man stängde av en kran. Vi har fortfarande bra dagar men jag ska ärligt säga att jag är orolig.

Daniel Watzer äger och driver restaurang Quarti i Brevik.

Daniel Watzer äger och driver restaurang Quarti i Brevik.

Privat

Under sportlovet erbjöd Quarti en kraftigt nedsatt trerättersmeny, och under mars har de ett samarbete med den nyrenoverade grannen Hemköp – den som handlar för tusen kronor i matbutiken får tio procent på restaurangen.

Alexander Westerberg satsar på att hålla priserna nere, men också på karaokekvällar, billigt vin och öl ”after work” och trubadurer.

– Vi försöker hitta på saker som lockar folk medan vi ser till att maten fortsatt känns prisvärd. Och vi sparar el – vi har stängt av två kylrum.

Alexander Westerberg äger och driver restaurang Jernet samt sushirestaurangerna Azuki och Myabi.

Alexander Westerberg äger och driver restaurang Jernet samt sushirestaurangerna Azuki och Myabi.

Julia Wide

Även Quarti har kunnat stänga av kylar och frysar, efter att ha reducerat sin meny. Det är inte läge att höja priset på maten när hundratals restauranger finns att hitta på andra sidan bron.

Patrik Gadelius har därför initierat en kampanj för att samordna öns krögare.

– Lidingös restauranger tävlar egentligen inte mot varandra, utan unisont med att ha ett bra utbud gentemot stan. Vårt upptagningsområde är de cirka 50 000 människor som bor på ön.

Han har gjort en logga som uppmanar till att äta ute på Lidingö, och förra veckan gick han ut med ett brev till öns krögare.

Loggan gav han till föreningen Lidingö näringsliv som samtidigt kontaktat öns övriga företagare. Föreningen startar också en artikelserie där de presenterar alla restauranger, kaféer och krogar på ön.

Fine dining

Katarina Palmstierna, ordförande för Lidingö näringsliv, menar att läget är tufft då många öbor sitter med stora lån i villor med dyr el.

– Samtidigt gäller det att folk går ut och äter. En måltid och ett glas vin för att underhålla restaurangerna under den här perioden, säger hon.

– Från restaurangernas håll gäller det att ha god mat. Det sprider sig som en löpeld om man inte har det. Och att inte vara ”serviceminded” – det funkar inte på Lidingö.

Lidingö näringsliv är i färd med att skapa en interaktiv karta där du kan klicka på en av öns stadsdelar och läsa om dess utbud. På Lidingö finns allt från pizzerior till fine dining, thai och saluhall.

– Det är jättesvårt att få alla restauranger att överleva en lågkonjuktur. Men öborna är bra på att hjälpa – det vet vi sedan pandemin. Och krögarna är duktiga på att hitta nya vägar.