Vid 15.30-tiden den 31 maj i fjol sköts en man till döds på öppen gata i Husby centrum, av två maskerade män på elsparkcyklar.

Mannen jagades genom centrum och sammanlagt avlossades nio till elva skott mot honom. Många personer rörde sig kring platsen vid tidpunkten för händelsen, varav flera barn.

Fyra åtalades

Efter mordet greps sammanlagt fyra unga män, alla födda mellan 2000 och 2003, för inblandning i händelsen.

Två av dem ska ha spanat på offret och rapporterat om var han befann sig, och två av dem ska ha skjutit mot honom, enligt förundersökningen.

De två som spanade åtalades för mord och i andra hand för medhjälp till mord. Skyttarna åtalades för mord och också för framkallande av fara för annan, eftersom en privatperson som rörde sig på platsen råkade hamna i mycket nära anslutning till skottlossningen.

Kopplingar till gäng

I början av mars i år kom domen vid Solna tingsrätt. Där det meddelades att en av männen, en 19-åring, dömdes till 9 år och 10 månaders fängelse för mord.

De andra tre frikändes, eftersom tingsrätten inte ansåg att bevisningen mot dem räckte för en fällande dom.

Mitt i har tidigare rapporterat om att två av de frisläppta männen, en 19-åring och en 22-åring, har fått 295 000 respektive 310 000 kronor i lidandeersättning av Justitiekanslern för tiden de suttit häktade.

Nu kommer ytterligare ett besked om att den tredje mannen, också han 19 år, ersätts med drygt 320 000 kronor i statligt skadestånd, efter att han varit häktad i sju månader och sedan friats från mordet. Totalt har 925 000 betalats ut för lidandeersättning i anknytning till fallet.

Enligt polisutredningen och åklagaren ska alla de fyra inblandade männen ha kopplingar till ett kriminellt nätverk i Husby.