De senaste åren har inofficiella fotbollsmatcher, som ungdomarna organiserar själva, dragit i gång på Enskede IP på hösten. Fenomenet finns runt om i staden och ungdomar från hela Storstockholm kommer till Enskede för att spela och heja på sitt lag.

Men flera hundra ungdomar och väldigt få vuxna kan också föra med sig visst stök, vilket Mitt i skrivit tidigare om. Fyrverkerier skjuts och polisen berättar även att så kallade bangers, kraftiga smällare, har kastats in i publiken.

För några veckor sedan blev även en person misshandlad och hämtad av ambulans, uppger polisen.

Förra helgen fick även en kvällsmatch i St Erikscupen på Enskede IP, flyttas fram då lagen inte ville spela samtidigt som det hölls en ungdomsmatch där.

De flesta skötsamma

Precis som tidigare samarbetar staden, vakter, polisen och Enskede IK för att matcherna ska kunna spelas. Parterna är överens om att de allra flesta ungdomar sköter sig, de är där för fotbollens skull.

Men trots det blir det alltså stökigt. Alla aktörer som Mitt i pratar med är överens om att det behövs fler vuxna vid idrottsplatsen för att det ska bli lugnare.

– Jag vill uppmuntra till mer vuxennärvaro. Går du ut med hunden eller går en promenad, gör det förbi IP. Sedan behöver även lokalpolisen vara där hela kvällen utan att behöva rycka ut på larm, säger Karin Johannesen, säkerhetschef på Stockholms stad.

Polisen pressade

Kommunpolisen Andreas Lindfors, med ansvar för Enskede, tror dock att det blir svårt för lokalpolisen att vara där hela kvällar.

– Vår resurs är begränsad. Nu efter valet är det ännu tuffare också, då många poliser jobbat mycket i valrörelsen. Nyligen, när det var väldigt oroligt på IP:n, fick vi rycka ut på en skjutning i Hökarängen. Förra fredagen började kvällen lugnt på Enskede IP, men efter att vi behövt åka på ett annat larm blev det oroligt. Bangers kastades in i publiken, säger han och tillägger att det dock fanns andra poliser kvar vid IP även när lokalpolisen lämnat området.

Han uppmanar föräldrar att ta sig till idrottsplatsen.

– Vi vill ha dit fler vårdnadshavare som kan ha koll och agera. De kan också kolla om deras barn har bangers på sig.

https://www.mitti.se/nyheter/storpublik-pa-enskede-ip-nar-unga-arrangerar-matcher/repujz!GwGy0bOMqwAGW0BfTv2gJQ/