Snart två år har gått sedan Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina.

Omkring 60 000 ukrainare har under den tiden sökt skydd i Sverige. Just nu befinner sig ett 150-tal i Solna och Sundbyberg.

Många av dem kommer till hjälpcentret i Solna business park. Här får de gratis kläder, fika och umgänge, vilket Mitt i tidigare har skrivit om.

Enligt Sven Bergland, volontär och opinionsbildare kring ukrainarnas situation, lever många av dem i socialt, ekonomiskt och digitalt utanförskap. Det trots att många har fått jobb, vilket bland annat beror på att de saknar personnummer och inte kan utföra enkla bankärenden.

– Lönerna är låga för dem, och tyvärr växer också prostitution och droganvändande fram, säger Sven Bergland.

Sven Bergland, volontär och opinionsbildare.

Sven Bergland, volontär och opinionsbildare.

Privat

Många lämnar

Enligt Sven har 38 procent av ukrainarna i dag hunnit lämna Sverige – i vissa fall för det krigsdrabbade hemlandet.

– Det är ett totalt misslyckande. Det handlar inte bara om pengar men det är en viktig del. De är "ingen" här, de lever i ett parallellsamhälle.

Förra veckan kom Centerpartiet med ett utspel om att höja dagersättningen från 71 till 132 kronor för ukrainska flyktingar. I samband med det fick hjälpcentret besök av flera höga C-politiker.

– De fick en insikt i en volontärorganisations arbete och betydelse för att överbrygga den låga ersättning som de ukrainska flyktingarna får, säger Sven Bergland.

En av besökarna på centret var Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Martin Ådahl.

Han ser allvarligt på situationen för de ukrainska flyktingarna.

– De har inte mat för dagen, inte vinterkläder, inte råd att ge barnen ens det mest grundläggande och hamnar ibland totalt utanför skyddsnäten.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) har dock sagt nej till att höja dagersättningen, enligt TT. Hon vill i stället undersöka möjligheten för ukrainarna att folkbokföra sig i Sverige.

Martin Ådahl menar att det ena inte utesluter det andra.

Sven Bergland är inne på samma spår. Han tycker att det är viktigt att inte göra partipolitik av frågan:

– Att direkt öka dagersättningen skulle kunna få bort den extrema fattigdomen. Men det migrationsministern berättade om, att möjliggöra för personnummer och folkbokföring, är jätteviktigt och rätt väg att gå. Fram tills det är på plats bör dagersättningen höjas.