Den 19 augusti är det återigen dags för VM-kval i dödshopp i Saltsjöbaden. Från ett hopptorn på 12 meter ska tävlande slänga sig rakt ut för att sedan, så nära vattenytan som möjligt, vika ihop kroppen i landningspositionen "räkan".

Adam Widén är arrangören bakom kvalet och var den som tog tävlingen till Stockholm efter att ha provat det i Oslo 2012.

– När jag var där så var det en jäkla show. Så jag slängde ihop lite polare som kunde hoppa, gjorde en tävling i Saltis, och så var det igång.

Deltagarna som söker in blir fler för varje år, berättar Adam. Tävlingen blir också allt mer internationell. I år kommer hoppare från bland annat USA, Kanada, Finland och Spanien.

– Vi brukar ha runt 1500 åskådare. Sedan är det också mycket båtar och folk på bryggan utanför.

Tolvåringar tävlar

I år är det dessutom många unga deltagare.

– Det finns några grabbar som är mellan tolv till fjorton år. De är helt sanslösa!

Det finns ingen åldergräns för att tävla i dödshopp så länge föräldrarna ger tillstånd.

– Alla som är med är väldigt atletiska och akrobatiska. Om du landar bra, så gör det inte ont. Det är som att dyka men du gör ett lite större hål i ytan, säger Adam och fortsätter:

– Om det händer något så kanske man tappar luften eller spräcker trumhinnan, men det är inte så mycket skador.

Joel Rydell under VM-kvalet i dödshopp förra året.

Joel Rydell under VM-kvalet i dödshopp förra året.

Privat

"Det klassiska adrenalinet"

För Joel Rydell, 23, är det i år fjärde gången han tävlar i Saltsjöbaden. 2021 representerade han Sverige i VM-finalen i Oslo.

– Jag är en livlig person som vill att det ska gå fort. Som yngre höll jag på med motocross och tävlade i snowboard. I tonårsåldern fick jag reda på dödshopp och då fastnade jag, säger Joel.

Vad är det som lockar?

– Hela upplevelsen. Det är en individuell sport där det är hundra procent som gäller. Det är fartfyllt på det viset att om du inte ger allt så kan det ju sluta dåligt. Det är det klassiska adrenalinet.

Det är inte bara adrenalinet som lockar.

– Det är en gemenskap. Personerna i sporten står alla ödmjuka inför den och det är inte lika mycket prestige som inom andra sporter.

Två vinnare, en från herrsidan och en från damsidan, kommer tävla i VM i Oslo den 26 augusti.