SOMMARSNÖ? Nej, det är troligtvis ludd från ett poppelträd. Foto: Maria Nykvist

Vitt ludd täcker marken runt om i Stockholm

På flera platser i Stockholm har det upptäckts stora mängder av vitt ludd på marken. Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet, tror sig veta svaret.

  • Publicerad 05:23, 1 jul 2022

Under några veckor under sommaren 2019 täcktes gräsmattor och grönytor i Stockholm av stora mängder vitt ludd.

Anledningen: Stadens aspträd hade en rekordstor blomning. Detta på grund av den ovanligt varma sommaren året innan.

– 2018 var det verkligen asvarmt i Stockholm. Det gjorde att asparna började producera det som kunde bli frön till nästa år, säger Didrik Vanhoenacker.

Nu har det upptäckts vitt ludd på marken igen. Men är det aspträden som boven i dramat även i år? Nej, inte enligt experten Vanhoenacker.

Efter att ha detaljstuderat luddbilder och lokaliserat en av platserna där luddet siktats anklagar han i stället ett annat träd.

– Jag kan ha ringat in den skyldige. Det är en poppel. På en av bilderna ser man ett hjärtformat spetsigt blad som ser ut att komma från just en poppel, säger han.

Är det någon skillnad på själva luddet?

– Ja, ludd från aspar brukar bli som ett poröst täcke över marken. Luddet från popplar är mer ihopklumpat. Man kan säga att aspludd är som det dyraste duntäckets dun, medan ludd från poppel mer är som ett lågpristäcke.

Att Stockholm ska svämma över av ludd i samma utsträckning som för några år sedan tror han inte är troligt.

– Nej. Sommaren 2019 var ett extremfall. Och då var det som sagt luddiga frön från asp. Men även om det i år verkar komma från popplar är det aldrig fel med lite sommarludd, avslutar Didrik Vanhoenacker.

Därför "snöar" det över hela Stockholm

TRASIGT DUNTÄCKE. Luddet från popplar är ofta lite klumpigt och inte speciellt poröst. Foto: Maria Nykvist