Anders Bergström, ledare, förklarar:

– Vi hade inga båtar, inga pengar och ingenstans att vara men vi hade ett gäng väldigt duktiga ungdomar, duktiga seglare, flera av dem var väldigt duktiga ledare, och ett antal engagerade föräldrar.

Det är föräldrar som lånar ut jollar till klubben och i Blackeberg har klubben fått låna ett varvsområde som inte används under sommaren.

– Det står oanvänt på somrarna från det att båtarna är sjösatta till dess att de ska tas upp, däremellan har vi vår verksamhet, säger Anders Bergström.

Klubbens hemmahamn ligger i Blackeberg.

Klubbens hemmahamn ligger i Blackeberg.

Björn Weck

Seglarklubben startade i januari 2022 och har det officiella namnet Bromma jollekappsegelsällskap.

– Vi kallar oss Bromma jolle, det är mycket enklare, säger Bergström.

Vill stå på egna ben

Anders Bergström har varit engagerad i en jolleverksamhet tidigare.

– Men vi ville stå på egna ben, vi ville säkerställa att alla pengarna vi drog in till verksamheten gick tillbaka till barnen och inte blev y-bommar eller bojar i någon båtklubb, eller gick till arvoden till funktionärer. Att det är på det sättet är ganska vanligt och det kan fungera men det kan också skapa orättvisa. De föräldrar som engagerar sig hos oss gör det helt utan vinstsyfte, de får inget.

Klubben riktar sig till barn och ungdomar från 8 till 15 år.

Vem som helst kan börja segla optimistjolle utan förkunskaper, enligt Bergström:

– De allra flesta har inte seglat tidigare, det krävs inga förkunskaper alls.

Bergström säger att klubbens mål är att lära barn att segla.

Anders Bergström.

Anders Bergström.

Björn Weck

– Segling är så otroligt utvecklande, det finns få sporter som både är fysisk och intellektuellt krävande och som bygger självförtroende och självkänsla på samma gång. Barnen får lära sig att hantera båten, i förhållande till vind och till andra båtar. När de kommer på det, att jag är kapten, jag bestämmer vad som händer, det är så häftigt.

Målet är att få barn att fortsätta segla även när de blir äldre.

– Det vi ska bli bättre på är att få fler av barnen att fortsätta träna och att få ungdomar att fortsätta när de är lite äldre.