Det hela utspelade sig tidigt på morgonkvisten i Djursholm för ett par veckor sedan. Fredrika Stillströms familj hade precis gått upp då de såg massa rävar hoppa runt i trädgården.

– Först såg vi en, sen två. Sen flera stycken, fem eller sex. Vi trodde först de lekte, men fick känsla av att det var något annat, säger hon.

En hel flock rävar var på ett skadat rådjur.

– Jag och min son rusade ut, klappade med händerna, för att få i väg rävarna. Sedan fick vi hålla dem borta i 20 minuter.

Rådjuret var påkört

De ringde till viltvårdarna.

Peter Mattsson, som hade jouren för tillfället hos viltvårdarna i Danderyd, kom till platsen och kunde avliva rådjuret.

– Det var så illa att det inte gick att rädda, säger han.

Han berättar att han undersökte om rådjuret kunde ha fastnat i något staket, eller liknande, och då skadat sig. Han kunde dock snabbt konstatera att det blivit påkört.

– Det var tydliga märken efter det, säger Peter Mattsson.

Anmälningsplikt

Ingen anmälan hade kommit in till polisen. Något som oroar Peter Mattsson.

Han berättar att vid påkörning av vissa djur (läs i faktarutan) så infaller anmälningsplikten. Annars kan den som körde på djuret göra sig skyldig till brott.

Hur länge det här rådjuret varit skadat är oklart.

– Det kan ha lidit länge, vilket hade kunnat förhindras med ett enkelt samtal till polisen.

Peter Mattsson berättar att viltjouren i Danderyd åker ut cirka en gång i vecka då ett djur måste avlivas. Fall där de misstänker djuren blivit påkörda, men som inte anmälts, händer mer sällan.

Om ni märker, som i det här fallet, att det är påkört. Vad gör ni då?

– Då anmäler vi till polisen. Det har vi gjort i det här fallet, säger han.

Många kör snabbt

Fredrika Stillström berättar att hon inte är förvånad. Många kör snabbt i närheten av där de bor, trots att det är 30-väg

– En olycka kan alltid hända. Djuren kan ju få för sig att bara hoppa rakt fram. Men man kan inte bara blunda och åka vidare, säger hon.