I maj gick det klassiska företaget Ekerö möbler i konkurs. Då hade de huserat i den röda ladan på Malmvik i närmare 40 år.

Någon ny hyresgäst finns inte i dagsläget, men nyligen kom kommunen och fastighetsägaren Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond med besked att de ser över om det kan finnas förutsättningar att skapa ett allaktvitetshus.

Alexander Lind af Hageby (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har varit med och träffat stiftelsens representanter. Han ser flera verksamheter som kan vara aktuella i lokalerna.

– Vi har stora behov både för fritid, kultur och mötesplatser. Vi gör en förutsättningslös undersökning vad vi skulle kunna ha för bra kommunal verksamhet i de här lokalerna.

Analys under våren

Intentionsavtalet innebär att kommunen och stiftelsen ska diskutera och göra analyser med syftet utvärdera möjligheterna till ett samarbete. Analysen ska göras av kommundirektören Patrik Åhnberg under våren.

Ladan är i flera plan och med lager och sidobyggnader rör det sig om minst 2 000 kvadratmeter. Initialt är planen att låta flera verksamheter dela på ytorna.

Alexander Lind af Hageby (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Alexander Lind af Hageby (L) är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Liberalerna

– Det blir inte bara idrott, inte bara kultur och inte bara mötesplatser. Vi vill hitta flera kommunala behov som vi har och försöka samla det på det här stället, säger Alexander Lind af Hageby.

Vill hyra långsiktigt

Bland de verksamheter som i dag behöver nya hallar lyfter Alexander Lind af Hageby kampsport och gymnastik som två exempel.

– Vi är underdimensionerade på innehallar generellt, säger han.

Det var kommunen som först tog initiativ till samtal om ladan.

– När vi träffade den nya kommunledningen nämnde de att de var intresserade för att de har brist på föreningslokaler, svårt med tomter och att bygga. De anmälde sitt intresse och det hade vi inget emot, säger stiftelsens ordförande Peder Wachtmeister.

Peder Wachtmeister, ordförande i Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond

Peder Wachtmeister, ordförande i Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond

Ekerö kommun

Stiftelsen värnar om just barns och ungdomars föreningsliv.

– Det här är en verksamhet som är positiv för oss och Ekerö kommun, säger Peder Wachtmeister.

Precis som kommunen ser han möjligheter för olika verksamheter och målgrupper.

– I den gamla ladugårdsdelen finns det fantastiskt möjligheter till både kontor och bridge för pensionärer till exempel. I lagren på baksidan är det rätt stora ytor där man kan ha inomhusaktiviteter. Jag föreställer mig att det är rätt enkelt att göra iordning dem, säger han.

Kommunen ser gärna ett länge avtal på minst fem år. Det har inte stiftelsen något emot. De vill också jobba långsiktigt.

– Gör kommunen investeringar måste de kunna få tillbaka pengarna. Jag har inget emot avtal på 20 år, säger Peder Wachtmeister.