– Vi har kontaktat kommunen men det har inte hjälpt. Tjänstemännen har förklarat att volleybollklubben får fler tider för att de har elitlag, vad det nu ska ha med ungdomstränigstider att göra, och i övrigt bara gett svepande svar. Politikerna har inte ens svarat, säger Per Agelii som leder Viby Baskets tränarråd och är huvudtränare i klubbens framgångsrika F10-lag.

Viby Basket har 469 aktiva ungdomar och är större än Tureberg Basket, Sollentuna VK (volleyboll), Sollentuna HK (handboll) och Rotebro IBK (innebandy) – men det återspeglas inte alls i klubbens tilldelning av ungdomstider, klockan 16–21, under måndag–torsdag.

– Antingen får vi lägga ner lag eller så får vi samsas om träningstiderna. Vi har valt att köra hopslagna träningar, men det innebär exempelvis att vi kommer ha 60 spelare samtidigt i Edsbergshallen. Det är svårt för ledarna, men vi har inte mycket att välja på, säger Per Agelii.

Komplexa parametrar

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD) känner till Viby Baskets synpunkter. Han vill dock inte uttala sig om klubben har fog för sitt missnöje eller inte.

– Jag vet att det är väldigt komplexa fördelningsprinciper, men själva fördelningen av tider ligger på tjänstemannanivå. Vi håller på och tittar på det här nu och ska svara Viby Basket, säger han.

Vili Yrjänä som är chef för fritidskontorets föreningstödsenhet betonar att fördelningsprinciperna är politiskt beslutade, men han håller med Thomas Nyman om att parametrarna är komplexa.

– Grunden är antalet aktiva medlemmar i åldern 7–20 år men sedan varierar det med åldern. Föreningarna får 1 poäng för de yngsta, 2 poäng för de lite äldre, och 3 poäng för de som är i äldre tonåren. Det gör att en klubb som har många aktiva i åldern 17–20 år får fler träningstider än en klubb som mest har yngre aktiva, säger han.

Elitlag får "ungdomstider"

En annan sak som påverkar är om en klubb har elitlag. Tidigare var det bara volleybollen (herrar och damer) som hade det, av inomhusbollsporterna, men nu har även Tureberg Baskets herrar och damer gått upp i näst högsta serien.

– Varje elitlag får fem timmar i veckan av de tidiga träningstiderna, de före klockan 21 som vi kallar ungdomsträningstider. Sedan kontrollerar vi inte om till exempel Turebergs basketdamer använder sina fem timmar i veckan eller om någon timme i stället går till ett ungdomslag. Varje förening sköter fördelningen av de timmar man har fått, säger Vili Yrjänä.

Kanske kan Viby Basket ha fått fler tider på fredagar än de andra klubbarna, medger Vili Yrjänä. Det är tider som i fördelningen av tider räknas som likvärdiga med måndag–torsdag, men som i själva verket inte är det.

– Det kan ha blivit så, det får vi undersöka. Men bortsett från det så finns det en förklaring till alla skillnader. Vi har ingen annan agenda än att det ska vara rättvist och rättssäkert och att föreningarna ska vara nöjda.

Principerna ska diskuteras

De nuvarande fördelningsprinciperna beslutades av kultur- och fritidsnämnden 2016, efter samråd med idrottsföreningarna. Det kan vara dags att kika på en revidering tror Vili Yrjänä.

– I höst ska vi kalla föreningarna till en workshop om fördelningsprinciperna, vi får se vad det leder till.