Eleverna som Mitt i träffar på Värmdö gymnasium vid Gullmarsplan tar studenten om bara några månader. Fester, mössor och flak började planeras redan i början av andra ring.

– Det är jättekul att planera och fixa, men det kostar mycket pengar att ta studenten. Vi har haft lite olika projekt för att samla in pengar tillsammans, säger Irma Holst Halling, som går i trean på musikprogrammet.

Generationen som nu tar studenten kallas generation Z. De har växt upp i en högkonjunktur och haft smartphones från ung ålder i en ganska konfliktfri tid. När de nu går in i vuxenlivet är det till en tillvaro präglad av begynnande lågkonjunktur, höga el- och drivmedelspriser och ett krig i närområdet.

– Självklart finns en oro för hur det ska bli men samtidigt har jag en hoppfull inställning. När jag tänker på framtiden är det inte krig och lågkonjunktur som ploppar upp först, säger Ida Homman Loudiye, som går sista året på naturvetenskapsprogrammet med hållbarhetsfokus.

– Klimatkrisen är väldigt närvarande i flera av ämnena som jag läser och vi pratar mycket om lösningar, det känns bra att förhoppningsvis kunna hjälpa till i framtiden, fortsätter hon.

"Inga restriktioner"

– Att vi kommer ut i arbetslivet när det, förhoppningsvis, inte är några restriktioner på grund av pandemin känns också väldigt positivt, säger Irma Holst Halling.

Både hon och Ida Homman Loudiye började gymnasiet när pandemin just hade brutit ut, vilket gjorde förutsättningarna att lära känna sina nya klasskamrater lite knepigare.

– Det var två veckor hemma, en vecka i skolan, den första tiden, säger Ida.

Det är ungefär lika mycket plugg nu som det har varit tidigare, upplever de.

– Kanske till och med lite mindre än i tvåan. Men jag har också en annan inställning nu, ett slags lugn och en känsla av att det kommer att lösa sig. Samtidigt blir man påmind hela tiden om vilken roll betygen spelar för att komma in på universitetet, säger Ida.

Att lämna gymnasiet känns vemodigt men spännande, tycker hon.

– Jag vill helst inte skiljas från min klass men det ska bli fint att uppleva studenttiden med dem. Och sorgligt. Det blir en kanske inte så känslomässigt stabil period som kommer nu.

Irma håller med.

– Att inte gå hit och träffa samma personer som man gjort nästan varje dag i tre år är lite läskigt. Det har alltid varit "sommarlov, skola, sommarlov, skola". Men nu plötsligt kan vi göra vad vi vill, säger Irma Holst Halling.

Kan bli lumpen

Till hösten vet hon inte riktigt vad hon ska göra, men det lutar åt att jobba och tjäna lite pengar ett tag. Ida Homman Loudiye ska mönstra i vår.

– Så det kanske blir lumpen i höst. Annars tror jag att jag ska läsa en fysikkurs. Och så vill jag resa till Marocko, min pappa är därifrån, och bättra på min franska och arabiska. Det finns så många möjligheter.