Klimatsatsningar och fokus på kommunens kärnverksamheter. Så lyckades Moderaterna i Vaxholm sy ihop det nya samlingsstyret i Vaxholm. Men skatten blir oförändrad.

– Det finns ingen önskan hos något parti att skatten ska höjas. Det är ju tuffa tider för alla hushåll nu, med räntehöjningar och skenande mat- och elpriser, säger Tina Runhem (M), tillträdande kommunstyrelseordförande i Vaxholm.

Som sista kommun i länet lyckades Vaxholm till slut får ihop ett nytt styre efter valet. Efter tre månader.

Det blev en M-ledd koalition tillsammans med S, V, L och KD. Partierna bildar tillsammans en majoritet, med 16 av fullmäktiges 31 mandat. 12 december valde Vaxholms nya kommunfullmäktige Tina Runhem (M) till kommunstyrelsens ordförande.

Sara Strandberg (V) valdes till förste vice ordförande och Per-Håkan Öström (WP) blir andre vice ordförande. Mandatperioden för kommunstyrelsens presidium gäller ett år och väljs därefter på nytt.

Hur är det för er socialdemokrater att samarbeta med moderaterna?

– I det här läget känns det rätt bra, säger Bengt Sandell (S).

– Moderaterna har ett nytt gäng nu som har likadana åsikter som vi och jag tycker att vi har fått bra gensvar för våra frågor. Det är bra personkemi. Dessutom tror jag att det behövs ett majoritetsstyre i det tuffa läge som är nu.

På vilket vis funkar personkemin?

– Det här är människor som är beredda att ta ansvar, och som man kan ha dialog med utan så mycket prestige.

Enligt Bengt Sandell har hans parti bland annat fått gehör för att skapa ett äldreboende i kommunal regi. Andra frågor är fokus på barnomsorg och skola.

Vänsterpartiets Sara Strandberg är också nöjd:

– Det är klart att vi är medvetna om att det är en borgerlig majoritet inom den här majoriteten, så därför har det vara viktigt för oss att få ett bra förhandlingsresultat.

– Klimatfrågan har varit viktig för oss. Nu får vi en historisk satsning på klimatet, med ytterligare klimatinvesteringar och mer struktur och proaktivt arbete.

– När det gäller barn- och ungdomsverksamheten har vi fått igenom mindre barngrupper så att vi ska nå Skolverkets rekommendationer. Nu kan en barngrupp ha 21 barn. Målet är 15 barn, eller tolv i grupper med mindre barn. 

– Kommunen ska även avsätta kommunal mark för hyresrätter så att man är förberedd när det blir mer gynnsamma tider för byggande.