Tisdagen 13 februari är det dags för fettisdagen.
Den viktigaste dagen på hela året för konditorierna i västra Stockholm.
Såväl påsken som själva fettisdagen kommer tidigt i år, vilket gör semmelperioden kortare än i fjol, betonar Gabriel di Grado, ägare av Spånga konditori.
– Det känns ganska skönt, faktiskt. Men det betyder ju att vi kommer sälja färre semlor totalt sett, och att semmeldagen i år blir viktigare än på länge. Vi planerar ta in extra personal under eftermiddagen.
Gabriel di Grado, ägare av Spånga konditori.
Mikael Andersson
Väntas sälja 3 000 semlor
På Spånga konditori väntar man sig sälja runt 3 000 semlor.
Och man satsar en del inför dagen.
Vegansemlan säljs specifikt för semmeldagen.
Även glutenfria semlan, croissantsemlan, wienersemlan, kanelbulle-semla och kardemummabulle-semlan finns att tillgå.
– Vi har en nyhet i form av en liten biskvisemla också. Men den vanliga semlan är ju den absolut mest populära, säger Sandra Lundberg på Spånga konditori.
Sandra Lundberg på Spånga konditori vissa biskvisemlan, konditoriets stora nyhet inför semmeldagen.
Filip Magnusson
"Inte helt spikat än"
På Pallas konditori i Vällingby väntar man sig sälja cirka 1 000 semlor. Man planerar att hålla sig till den klassiska semlan, till Pallas-semlan med mandelmassa invispad i grädden, vaniljsemlor, blåbärssemlor och chokladsemlor.
– Vi har inte spikat helt än, men något sådant blir det nog, säger Fatih Okur på Pallas när Mitt i hälsar på inför semmeldagen.
Semmelwraps svårt att hitta
För att få tag på en av de stora snackisarna senaste åren, semmelwrapen, behöver man ta sig någon annanstans. Varken Spånga konditori eller Pallas gör dem.
Fatih Okur på Pallas konditori i Vällingby väntar sig att man säljer cirka 1 000 semlor under fettisdagen.
Filip Magnusson
– Det har inte riktigt känts som vår grej på Pallas, säger Fatih Okur.
Under tisdagen väntas vi svenskar trycka i oss minst 132 ton mandelmassa och 211 ton grädde. Sammanlagt blir det i runda slängar sex miljoner semlor, enligt branchorganisationen Sveriges bagare och konditorer.