Både Moderaterna och Skärgårdspartiet är starkt kritiska till hur bildandet av den nya marina nationalparken i Nämdöskärgården har gått till hittills.

”I Naturvårdsverkets riktlinjer ska redovisas vad de boende, företag och organisationer tycker om bildandet av en nationalpark. Så har inte skett i detta fall.” Det säger Skärgårdspartiet som nu vill att arbetet med nationalparken pausas för att bättre förankra projektet och se till att riktlinjerna följs.

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Sara Bengtsson Franzen

– Mycket stora delar av boende, fastighetsägare, näringsidkare och andra berörda har lämnats utanför. Det är inte bara Naturvårdsverket som har gjort ett dåligt jobb, kommunen har inte heller tagit ansvar för detta, säger Fredrik Zetterberg, ordförande i Skärgårdspartiet.

Vill ha ny dialog med Nämdöborna

Moderaterna är inne på samma linje.

– Vi har uppvaktats av skärgårdsbor vid flertal tillfällen som framfört sina synpunkter om den bristfälliga hanteringen av dialogen, säger Deshira Flanklör (M) oppositionsråd i Värmdö. 

Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö kommun.

Deshira Flankör (M), oppositionsråd i Värmdö kommun.

Markus Schill

När ärendet var uppe i kommunstyrelsen nyligen yrkade M på återremiss för att komplettera med mer information, bland annat om vad förslaget får för konsekvenser för frilufts- och båtlivet.

Ärendet saknar grundläggande information att ta ställning till, menar partiet. De vill även se en förnyad dialog med boende i och omkring Nämdöskärgården.

Mitt i Värmdö har berättat om Nämdöbornas oro och ilska över hur bildandet av den nya nationalparken går till, som de tycker sker över deras huvuden.

Men Värmdös politiska styre, Värmdösamarbetet (S, MP, L och C), skriver i sitt remissvar till Naturvårdsverket att Värmdö kommun löpande har fått delta i bildandet av nationalparken och att kommunens synpunkter har tagits tillvara i projektet.

Bara två synpunkter finns med i deras svar: Kartornas tydlighet kan förbättras och att man hellre prövar på frivillig väg att få tillgång till vatten- och landområden som ska ingå i nationalparken, än att man exproprierar alltså tvångsinlöser. Värmdösamarbetets svar antogs av kommunstyrelsen.

Här syns gränsen för den nya marina nationalparken.

Här syns gränsen för den nya marina nationalparken.

Naturvårdsverket

Nämdöbor kräver att nya nationalparken pausas

Värmdö ska få Sveriges nästa nationalpark till havs. Den ska ligga i Nämdöskärgården, men Nämdö får ingen särskild roll i det hela.

Det är en stor satsning som ska täcka 31 900 hektar av Värmdös skärgård och nästan allt, 97 procent, består av hav. 

Området ligger i Nämdöskärgården, öster om Nämdö kärnö, och blir Sveriges andra, och den enda i Östersjön, marina nationalpark. I dag finns bara Kosterhavet på västkusten. Förslaget är just nu ute på remiss. 

Här syns gränsen för den nya marina nationalplarken.

Här syns gränsen för den nya marina nationalplarken.

Naturvårdsverket

"Nämdö vill vara en del av detta"

En marina nationalpark innebär fler regler och föreskrifter i området, samtidigt mer skötsel och guidning av besökare. 

Frågor som många Nämdöbor nu ställer sig är om det kommer båtlaster med turister till den nya nationalparken, vilka ska ta hand om dem och all service de kommer att behöva? 

Det här vill Nämdöborna vara delaktiga i och hjälpa till med, menar Nämdöbon Nilla Söderqvist. Men hittills har responsen från Naturvårdsverket varit sval.

– Vi tycker att det här sker lite över huvudet på oss, en process som bara passerar Nämdö utan att vi får vara en del av det. Vi saknar dialog, säger hon. 

Nämdöborna Nilla Söderqvist och Karin Kjellsson Ladholm skulle gärna se att Nämdö får en nyckelroll i den nya nationalparken.

Nämdöborna Nilla Söderqvist och Karin Kjellsson Ladholm skulle gärna se att Nämdö får en nyckelroll i den nya nationalparken.

Eva Tonström

Nämdös skärgårdsråd och hembygdsförening, som representerar nästan alla fastboende i Nämdöskärgården, kräver i sitt remissvar till Naturvårdsverket att arbetet sätts på paus. Främst för att det bör förankras bättre hos lokalbefolkningen.

Önskemål: Naturum

Helst vill de ha ett naturum på Nämdö, så som på Koster. Alltså ett bemannat informationscentrum där besökare kan ställa frågor om nationalparken, få kartor och hitta information. Då skulle Nämdö kärnö kunna bli ett nav och en port till den nya nationalparken.

– Det skulle bli en boost för hela ön som gynnar tillväxten och sysselsättningen här ute, och besöksnäringen. Det kommer fler besökare som behöver bo och äta, säger Nilla Söderqvist.

Redan nu finns information om den planerade nationalparken uppsatt i väntrummet i Stavsnäs vinterhamn.

Redan nu finns information om den planerade nationalparken uppsatt i väntrummet i Stavsnäs vinterhamn.

Eva Tonström

Men svaret de får från Naturvårdsverket är att det inte kommer att byggas något naturum till den nya nationalparken. En besöks- och informationspunkt planeras i stället på Bullerö, som ska fungera som ”entré-ö” och primärt mottagningsställe.

Naturvårdsverket har dessutom pausat att bygga fler naturum, på grund av mindre budget och att man inte ser behov av fler just nu.

Men någon form av informationspunkt kan ändå upprättas på Nämdö.

– Vi har pratat med Nämdö skärgårdsråd och bett om förslag på var och hur det i så fall skulle kunna ordnas, säger Sandra Wennberg, projektledare hos Naturvårdsverket. 

Besöksentré i Stavsnäs vinterhamn

Det kan vara en plats med informationsskylt, som Naturvårdsverket i så fall bidrar med, kanske under ett tak eller väderskydd, och någon bänk.

– Det kan bli som ett besökscenter, kanske ihop men någon lokal turistinformation eller liknande, att det då bemannas på det viset. Det bestämmer de själva, säger hon.

Anledningen till att de vill ha sin huvudentré på Bullerö är för att det redan finns mycket service där, och personal stationerad från länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen, enligt Sandra Wennberg.

Klart är också att det blir en informationspunkt i Stavsnäs vinterhamn. Exakt var och hur är inte klart.

– Det är en knytpunkt, dit många kommer med buss och bil, som en port ut till skärgården. Därför är det en lämplig plats, säger Sandra Wennberg.

Tyck till före 1 mars

Vad: Marin nationalpark för att ge Nämdöskärgården ett långsiktigt skydd. Den betraktas som ett unikt skärgårdslandskap med höga ekologiska värden både över och under ytan.

Var: Ett område mellan Nämdö och Bullerö/Långviksskär och Almagrundet, till Brandfjärden i norr och en bit söder om Biskopsön.

När: Ute på remiss nu, lämna synpunkter fram till 1 mars, läs mer HÄR

Hur: Anläggs av Naturvårdsverket ihop med Länsstyrelsen i Stockholm, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun. Läs mer HÄR.

Källa: Naturvårdsverket

Det här vill Nämdöborna

Förläng tidsplanen för den nya nationalparken för att:

Förankra arbetet bättre hos lokalbefolkningen och utred hur Nämdö kärnö kan bli delaktig i nationalparken.

Samordna arbetet med dels Värmdö kommuns pågående projekt med en ny hav- och kustplan och ett skärgårdspaket, dels det lokala projektet Nämdö green archipelago där man jobbar med Världsnaturfonden för att Nämdö ska bli ett så kallat biosfärområde.

Källa: Nämdö skärgårdsråd och Nämdö hembygdsförening

Nämdöborna Nilla Söderqvist och Karin Kjellsson Ladholm skulle gärna se att Nämdö får en nyckelroll i den nya nationalparken.

Nämdöborna Nilla Söderqvist och Karin Kjellsson Ladholm skulle gärna se att Nämdö får en nyckelroll i den nya nationalparken.

Eva Tonström

Kräver att nya nationalparken pausas: ”Saknar dialog”

Nämdöborna känner sig överkörda av Naturvårdsverket