Bakom Kyrkettan i Gustavsberg har matbutiken Skafferiet just öppnat. Ett 15-tal personer väntar på sin tur och det kommer hela tiden nya kunder som tar en kölapp. 

Det är inte så mycket prat, mest en väntan på att det ska bli ens egen tur att gå in i den lilla butiken. Kaféet serverar fika till självkostnadspris om man vill ha något under tiden.

– Det går ju inte att ha en inköpslista med sig som i en vanlig affär, man får se vad de fått in för dagen. Men alltid hittar man något. I dag hoppas jag på bröd, mjölk, ost och kanske något att laga middag på, som köttfärs, säger en kvinna som vill vara anonym. 

Hon är förtidspensionär och får knappt ekonomin att gå runt. Ersättningen hon får räcker till hyran, elen och telefonen, berättar hon.  

Diakonen Elisabeth Westerberg är nöjd med hur de har fått till butiken. Hon tar gärna emot fler volontärer som vill hjälpa till i Skafferiet.

Diakonen Elisabeth Westerberg är nöjd med hur de har fått till butiken. Hon tar gärna emot fler volontärer som vill hjälpa till i Skafferiet.

Eva Tonström

På Skafferiet säljs mat som skänkts av livsmedelsbutiker, och som annars skulle slängas, till Värmdöbor med låga inkomster.

Hygienvaror och mjöl säljs fort

Max fyra personer åt gången får vara i butiken och man får 10-15 minuter på sig att handla, sedan är det nästas tur.

– För att inte det ska kännas som först till kvarn, att man måste vara här först för att få dom bästa varorna, gör vi så att vi fyller på med nytt hela tiden. Alla ska få samma möjligheter att handla, säger Elisabeth Westerberg, diakon hos Gustavsberg-Ingarö församling, som driver Skafferiet.

– Hygienartiklar och basvaror som mjöl, socker, pasta, ris och havregryn går åt snabbt, tillägger hon.

En annan kund, Kerttu Alponen, tycker att hela konceptet är toppen, även om det är ledsamt att det behövs.

– Det finns så många olika anledningar till att människor har det svårt ekonomiskt. Min egen situation är att jag jobbat deltid nästan hela mitt liv för att jag har tagit hand om fosterbarn. Det var mitt eget val, men nu sitter jag här, med dålig pension, säger hon. 

Kerttu Alponen plockar det hon behöver från hyllorna: "Jag saknar mjöl, och det skulle gärna kunna vara ännu billigare" säger hon.

Kerttu Alponen plockar det hon behöver från hyllorna: "Jag saknar mjöl, och det skulle gärna kunna vara ännu billigare" säger hon.

Eva Tonström

Tre paket kaffe, kaffefilter och havregryn åkte ner i korgen hos Kerttu Alponen.

Tre paket kaffe, kaffefilter och havregryn åkte ner i korgen hos Kerttu Alponen.

Eva Tonström

Ersätter matkassen

Precis som vid matkasseutdelningen hämtas mat som annars skulle slängas hos Värmdös livsmedelsbutiker, och ett konditori.

En skillnad mot tidigare är att församlingen har köpt in en kylbil som gör att de även kan sälja kylda varor. Pengarna de får in från Skafferiet går till lokalhyra där butiken ligger.

Mitt i Värmdö berättade för cirka ett år sedan om församlingens matkasse-utdelning, dit allt fler ekonomiskt utsatta Värmdöbor sökte sig. Det blev till slut för mycket att hantera och svårt logistiskt, därför testar de nu att i stället öppna en butik, och lägga ner matkassen.

– Det känns mer värdigt för alla, både för oss i församlingen och för de som kommer hit. I en butik kan de välja vad de vill ha, i stället för att få det som vi lägger ner i påsen, säger Elisabeth Westerberg. 

Kenneth Ragnarsson är volontär och hjälper till att prismärka chokladbollar för en krona.

Kenneth Ragnarsson är volontär och hjälper till att prismärka chokladbollar för en krona.

Eva Tonström

Det blir en mer jämlik situation, menar Emmett Norling, verksamhetschef i Gustavsberg-Ingarö församling, istället för att de bara delar ut mat.

– Så vitt vi vet har ingen församling inom Svenska kyrkan provat detta tidigare, så vi är i så fall först i landet och det känns väldigt spännande! säger Emmett Norling.

Här väntar 70 personer på gratis matkasse

C: "Försörjningsstödet behöver ses över"

Matkontot töms fortare och räkningarna är svåra att betala. Det säger några av de som kommit för att hämta en matkasse hos Gustavsbergs församling. De senaste veckorna har behovet av hjälp ökat kraftigt.

Värmdö kommun har ingen beredskap klar för 2023, för att möta ett eventuellt ökat behov hos familjer som har det tufft. De vill invänta budgeten för nästa år.

Det är onsdag och klockan är halv sju på kvällen. Termometern visar strax under tio grader och gårdsplanen utanför Kyrkettan, församlingshuset i Gustavsberg, fylls sakta på med människor.

Det är par i olika åldrar, ensamma personer och ett en handfull familjer med barn, många rejält påpälsade. Alla är där av samma anledning – om en timme är det utdelning av gratis matkassar och det gäller att få en biljett.

– Det är tredje veckan vi är här nu. Allt har ju blivit så dyrt, bara sådant som frukostmat och pålägg, det är stor skillnad mot tidigare. Vi har fått så mycket extra kostnader, säger en av två unga mammor som vill vara anonyma.

– Det brukar vara mycket bröd i påsarna och det är jättebra, det räcker till frukost och mellanmål till sonen i flera dagar, säger en av dem, och tillägger, leende, att ibland kan man ha tur, då ligger någon delikatess i påsen.

Kraftig ökning av hjälpsökande

På frågan om de skulle klara veckans matbehov även om de inte gick och hämtade en kasse, blir svaret – efter en stunds tystnad – ”ja, men det skulle bli tajt”. De tycker samtidigt att de gör en insats för miljön genom att ta emot mat som kanske annars skulle slängas.

En av volontärerna går runt och serverar kaffe på en liten bricka, och varma piroger som en av de stora matbutikerna har skänkt.

– Så dom får i sig något medan de väntar, säger diakon Elisabeth Westerberg från Gustavsbergs församling, som håller i matkassehjälpen.

Mitt i folksamlingen står en grupp ukrainska kvinnor i olika åldrar och väntar på sin tur.

– Vi är väldigt glada för det här initiativet. För mig kan en kasse mat räcka en hel vecka, men jag är själv, säger Tetiana.

För en av de andra kvinnorna, som har sina två barn i skolålder med sig, går maten åt på ett par dagar. Men det är ändå en extra hjälp varje vecka, säger hon.

Nya grupper söker hjälp

Så här ser det ut varje onsdag och det ökar i antal. Sedan augusti har antalet personer som kommer dit för att hämta en påse nästan fördubblats jämfört med tidigare. De ser också att en annan typ av personer och familjer har börjat söka sig dit.

– Det är personer som tidigare inte varit tvungna att söka denna typ av hjälp, säger Elisabeth.

När Mitt i Värmdö var där stod 70 personer och väntade på sin tur.

– Krisen slår hårdast mot de som redan har små marginaler. Det här som sker nu, med höjda el- och matpriser och allt annat som blivit dyrare, kan räcka för att det ska tippa över för en familj, säger Elisabeth Westerberg, medan hon fördelar kexpaket och konserver i kassarna som står uppställda på golvet.

"Försörjningsstödet måste höjas"

En skåpbil med "Svenska kyrkan" tryckt på sidan kör runt och hämtar mat från flera av de stora matbutikerna i Värmdö och från konditorier. Den här kvällen har även en matproducent i Nacka varit med och bidragit.

Det som skänks är varor med kort datum, förpackningar som skadats och mat som av andra skäl är osäljbart, men fortfarande ätbart.

På senare tid har givarna inte haft så mycket att bidra med, då har det blivit glesare i kassarna, berättar Emma Norling, enhetschef för diakonin hos Gustavsbergs församling.

– Butikerna har själva blivit bättre på att ta hand om svinn, och kunderna bättre på att handla det, till sänkt pris. Det gör att det blir mindre över till oss, säger hon.

Hon menar att nivån på försörjningsstödet måste höjas nu, och det kommer behövas mer hjälp från kommunen närmaste året.

– Det måste anpassas efter rådande förhållanden, med höga matpriser, elpriser, drivmedel och räntehöjningar, för att människor ska ha råd att leva. Det har inte hängt med, säger hon.

Församlingen tittar nu på andra former av hjälp, där man mer kan vara en hjälp till självhjälp.

– Men det blir svårt när antalet hjälpsökande ökar och vi har begränsade resurser att möta alla människor som kommer. Vi kommer fortfarande att skänka mat, men kanske i en annan form.

Nivån på försörjningsstöd ligger hos staten att besluta om, inte på kommunerna, enligt Miranda Ahlers (C), ordförande i vuxenutbildnings- och arbetslivsnämnden i Värmdö, som ansvarar för ekonomiskt bistånd i Värmdö.

– Men vi stödjer att man bör ligga på för att se över, och kanske höja, nivån nu, säger hon.

Dock kan de bevilja tillfälligt, extra stöd lokalt om det krisar.

– Vi hoppas att vi inte hamnar i ett läge där vi måste besluta om akut bistånd. Den möjligheten har vi om det till exempel är en familj som inte längre har pengar till mat, säger hon.

Kommunen kompenserar i dag hushåll för höga elräkningar.

– Alla som har rätt till bistånd kan få ersättning för den faktiska elkostnaden, förutsatt att man har en rimlig förbrukning utifrån hushållets storlek, säger Miranda Ahlers.

– Vi betalar den del av kostnaden som har ökat, eller hela fakturan, tillägger hon.

De erbjuder också gratis budget- och skuldrådgivning, enligt Miranda, och där märker de en ökning av ärenden senaste tiden.  

Stöd genom julklappar

När det gäller beredskap inför 2023, om det blir så att fler hushåll behöver hjälp ekonomiskt, säger både Miranda Ahlers, och Marie Bladholm (M), ordförande i socialnämnden, att de måste invänta budgeten för nästa år innan de kan uttala sig mer.

En insats i år är att kommunen har gett bidrag till Julklappshjälpen som delar ut klappar till barn i familjer som har det tufft, enligt Marie Bladholm.

Jobba som volontär

Gustavsberg-Ingarö församling söker fler volontärer, i alla åldrar, från olika kulturer och med olika erfarenheter.Som volontär får du ingen ersättning men omfattas av Svenska kyrkans försäkring. Församlingen erbjuder utbildning för alla volontärer och varje volontär har en kontaktperson bland personalen.

Ett volontäruppdrag kan vara allt ifrån att servera soppa på sopplunchen, delta i matkassen, vara ett stöd i samhällssamtal för nyanlända, leda en samtalsgrupp, med mera.

Läs mer och anmäl intresse på kyrkansvolontarer.se.

Få hjälp med din hushållsekonomi

Kommunens budget- och skuldrådgivning gratis för alla kommuninvånare och nås genom kommunens servicecenter 08-570 470 00. Du kan också kontakta ylva.sandin@varmdo.se eller 08-570 482 65.

Vad kan du få hjälp med?

Råd om hur du kan undvika att få ekonomiska problem.

Hjälp med att skapa en hushållsbudget.

Hjälp med att se över ditt köpbeteende.

Råd och förslag för att förhindra att en jobbig ekonomisk situation blir värre.

Hjälp med att kontakta dem som du har skulder hos.

Hjälp med ansökan om skuldsanering.

Så här många fick skuldrådgivning

2020: 420

2021: 716

2022: Jan-sep 507

Källa: Värmdö kommun