Varslet består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad och omfattar Vårdförbundets 63 000 medlemmar i samtliga regioner i landet.

I Region Stockholm omfattas även personal i de fyra verksamheter som är bolag, Aisab (Ambulanssjukvården i Storstockholm), Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus AB.

Varslet börjar gälla torsdag den 25 april.

Vill orka heltid

Vårdförbundet anser att de inte fått gehör för sina krav på arbetsmiljö och jämställda löner.

– Var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Regionerna överutnyttjar medarbetarna med kortsiktiga metoder istället för att långsiktigt förbättra villkor. Vi vill ha förutsättningar att orka jobba heltid, vi vill ha hållbara scheman och fyra veckors sammanhängande semester på sommaren, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet i ett pressmeddelande.

Nato-beredda

Ett annat konfliktskäl är att arbetsgivarsidan vill ha större rådighet över de anställdas arbetstider, med hänvisning till samhällets beredskap och Sveriges inträde i Nato.

SKR, Sveriges kommuner och regioner, skriver på sin webb att det ekonomiska läget är tufft och att regionerna har ett underskott på 30 miljarder kronor, och att Vårdförbundets yrkanden på arbetstidsförkortningar och löneökningar skulle kosta för mycket.