En man har häktats på sannolika skäl misstänkt för en våldtäkt på en boende på ett omsorgsboende i Botkyrka tidigare i år. Mannen arbetade som timvikarie på boendet men har sedan händelsen uppdagats blivit uppsagd.

– Det finns förstås en känsla av förtvivlan och maktlöshet hos mig och mina medarbetare och det är självklart att vi diskuterar hur något sådant här misstänks ha kunnat hända. Samtidigt måste vi förhålla oss till att det finns inga kontroller som vi hade kunnat göra som på något sätt kunde förutse den här händelsen, hur gärna vi än hade velat, säger Petra Oxonius, vård- och omsorgsdirektör på Botkyrka kommun.

Händelsen uppdagades efter att några medarbetare på vård- och omsorgsboendet larmade om att något inte stod rätt till. I dagsläget finns inga misstankar om att det ska ha förekommit några andra våldsbrott på det aktuella boendet.

Nu ska händelsen utredas internt av kommunen genom en lex Sarah-anmälan.

– Vi betraktar det som ett allvarligt missförhållande. Om utredningen visar att vi hade kunnat göra på något annat sätt för att förhindra det inträffade så kommer vi jobba med det, säger Petra Oxonius.

Hade man kunnat upphöra med ensamarbete för att förhindra att något liknande händer i framtiden?

– Det är något som kan fungera i teorin, men i praktiken behöver vi se till det behov av bemanning som finns i verksamheterna och i grund och botten är det en kostnadsfråga. Det här är en bedömning som vi får göra utifrån vad utredningen kommer fram till, och den är inte färdig.

Mannen nekar till brott.