Sofia Brax från Långedrag är noga med att poängtera att hon inte ensam tar åt sig äran för utmärkelsen till "Vardagshjälte 2022", ett pris från Göteborgs Stad till personer som engagerat sig i sina medmänniskor och gjort goda gärningar utöver det vanliga.

– Vi är ett helt litet team bakom, så egentligen är det fyra vardagshjältar som håller i detta. Det känns jätteroligt att det vi gör uppmärksammas. Vi lägger ner mycket tid för att det ska bli så givande som möjligt.

Hon själv har en lång bakgrund inom HR och har även under flera år engagerat sig i att skapa mötesplatser där nya och etablerade svenskar får möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter.

Teamet. Sofia Brax, Juan Pablo Ortiz Jiménez , Stefan Kristoffersson och Johan Norrfjärd är teamet bakom afterworkshoparna.

Teamet. Sofia Brax, Juan Pablo Ortiz Jiménez , Stefan Kristoffersson och Johan Norrfjärd är teamet bakom afterworkshoparna.

Privat

Givande för alla

För fyra år sedan tog hon initiativ till så kallade "afterworkshops" där hon bjuder in upp till 20 nya svenskar och lika många etablerade hem till sitt vardagsrum. Syftet att lära känna varandra och bli en del av varandras nätverk.

 – Att få jobb är på ett eller annat sätt nyckeln till integration och de som kommer nya till Sverige har inga nätverk. Från början låg tonvikten på att skriva CV, men nu är det mer på ökad kulturförståelse, vilket ju är så givande för både nya och etablerade svenskar.

Förutom att ordna själva nätverksträffarna ägnar teamet även mycket tid efteråt för att hjälpa deltagarna vidare i sitt nätverksbyggande.

– Efter varje träff fortsätter vi coacha och koppla ihop folk med andra för att öka möjligheterna till jobb, säger Sofia Brax