Mitt i har tidigare rapporterat om kommande bygget av Tenstaterrassen – ett syskon till Rinkebyterrassen, där det även i Tensta ska uppföras ett helt nytt bostadsområde på överdäckningen av E18.

På den stora plätten precis bakom Tensta vattentorn och ut mot Järvafältet kommer det sammanlagt byggas drygt 500 bostäder. Från början var planen att majoriteten av dessa skulle bli bostadsrätter, men nu har man tänkt om.

I stället byggs 360 hyresrätter, vilket är 240 fler än ursprungsplanen. Det kommer även byggas ungefär 80 vårdbostäder. Resterande blir bostadsrätter.

Dessutom tidigareläggs bygget, berättar Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

– Det har varit svårt att få till ett avtal, men vi har legat på byggaktörerna och nu har vi skrivit ett nytt avtal med ByggVesta.

Han berättar att i arbetet med Fokus Järva, en satsning från staden för utveckling av stadsdelen, skola, socialtjänst, trafik med mera, har olika nämnder samarbetat för att göra processerna så smidiga som möjligt för att bygget kan börja tidigare än tänkt.

– Järva behöver nya bostäder på en gång, och hyreslägenheter är mest efterfrågade i området, därför blir det så, säger han.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Emma Löf Hagström

Förtur för Järvaborna

Tillsammans med ByggVesta har staden även ändrat om i planerna på hur många rum lägenheterna ska ha, så att fler fyror och femmor byggs.

– En av Järvas allra största utmaningar är trångboddheten, därför måste vi bygga lägenheter med fler rum, säger Anders Österberg.

Unikt för hyresrätterna på terrassen är att en del av dem endast kommer att vara tillgängliga för just Järvaborna.

– Ungefär en tredjedel kommer helt vigas åt personer som är folkbokförda i Järva, vi har skrivit ett sådant avtal med byggaktören.

Ungefär så här kan det nya bygget komma att se ut när det är klart, enligs visionsskisserna.

Ungefär så här kan det nya bygget komma att se ut när det är klart, enligs visionsskisserna.

Illustration: ÅWL Arkitekter/Stockholms stad

Kommer kosta

Mitt i Järva har tidigare rapporterat om att rådande världsläge med inflation och höjda hyror gjort att många Järvabor har svårt att få det att gå runt.

Hyresgästföreningen i Järva varnade samtidigt för att folk inte kommer ha råd att bo kvar i sina hyresrätter, och att de kan komma att behöva flytta till mindre lägenheter.

Hur ska ni säkerställa att Järvaborna faktiskt har råd att flytta in i hyresrätterna när de är klara?

– Nyproduktion kommer alltid att vara dyrt tyvärr, men de lägenheter som byggdes för 30 år sedan har rimliga hyror i dag. Vi måste bygga nytt i Järva, få fler att flytta hit, det kommer göra att vi kommer kunna göra större investeringar i gator och torg i området, och att övriga hyror kan hållas på bra nivåer. Bygger man inte nytt stagnerar ett område, de andra hyrorna går upp, och det är det sista vi vill, säger Anders Österberg.