Förra veckan skrev Mitt i om 4H-gårdens rop på hjälp efter att gården som har sin verksamhet i Björklunds hage i Norra Ängby under en längre tid säger sig inte klara att betala hyran och inte få något besked från stadsdelen om hjälp.

– Vi har inte råd med hyran, den är redan alldeles för hög, sa David Andersson, anställd på 4H-gården när Mitt i intervjuade honom för två veckor sedan.

Träffade stadsdelen

I torsdags förra veckan träffade David Andersson företrädare för Bromma stadsdelsförvaltning för att prata om gårdens ekonomi.

– Vi hade ett jättebra möte, vi diskuterade 4H:s ekonomiska position och framtidsscenario. Vi är väldigt nära en lösning, framförallt kortsiktigt, hur vi gör den närmsta tiden. Och jag ser inga som helst orosmoln att vi ska hitta en långsiktig lösning också. Vi tittar på justeringar av hyror och omkostnader runt huset så att det blir en nivå som vi klarar av, säger David Andersson efter mötet.

Johan Heinonen (S), stadsdelsnämndens ordförande, var med vid mötet. Också han ser positivt på att en lösning kan komma till stånd.

– Det är en positiv dialog som pågår och vi räknar med att vi ska komma fram till något inom kort men först behöver båda parterna komma överens. Det man försöker hitta är både en kortsiktig och långsiktig lösning så att verksamheten kan fortsätta, säger Johan Heinonen. 

Tina Andersson och David Andersson, anställda på 4H-gården i Norra Ängby.

Tina Andersson och David Andersson, anställda på 4H-gården i Norra Ängby.

Stefan Källstigen

Kommer 4h-gården Björklunds hage att finnas kvar på sikt?

– Med största sannolikhet men jag kan inte lova någonting så länge jag inte har det på pränt men jag vill påstå att vi är nära en sådan lösning, säger David Andersson.

4H-gården och stadsdelen planerade för ett nytt möte under gångna veckan.

Varför ska ni ha ett möte till?

– Det finns gamla överenskommelser som visar hur huset ska drivas som påverkar det nya avtalet, vi behöver diskutera utformningen, vad som inte har fungerat. Ju mer man tittar på allting desto mer hittar man. Jag hittade en överenskommelse som vi inte visste om och som vi behövde ta i beaktning inför den nya överenskommelsen, säger David Andersson.

Vad ska bestämmas på mötet?

– Tillsammans ska vi försöka hitta en lösning på hur 4H ska gå runt under tiden vi tittar på det nya samverkansavtalet, det långvariga samarbetsavtalet.

Bland annat handlar det om hyran, enligt Andersson. Han säger också att all planering för sommarlägren är klar men gården väntar med att skicka ut anmälningar tills alla papper är klara.

Samtalen mellan 4H-gården och Bromma stadsdelsförvaltning fortsätter.