Moderaterna har styrt Salem sen kommunen slog sig fri från Botkyrka 1983 och i årets val blev partiet återigen störst med 33,1 procent av rösterna, enligt den preliminära rösträkningen i kommunvalet. Det är en liten liten försämring från 2018 års 33,29 procent.

Tillsammans med övriga Allianspartier lyckas de behålla majoriteten intakt, trots att både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna gick framåt något.

Men om Salemsborna ser ut att hysa stort förtroende för Moderaterna i kommunen, så är det en annan historia i region- och riksdagsvalet. I riksdagsvalet har M tappat från 30,67 procent 2014 till 23,7 procent i årets val. I regionen syns en liknande utveckling.

I årets val är det i stället Socialdemokraterna som är Salembornas favoriter till region och riksdag, särskilt i regionen där de kammar hem 33,6 procent av rösterna. I riksdagsvalet är det första gången sen 2002 som S får fler röster än M.

Störst är skillnaden i valdistriktet Salems centrum med omnejd, där röstar 35,3 procent på Moderaterna till kommunfullmäktige medan 22,4 procent röstar på Moderaterna i riksdagsvalet. Även i valdistrikten Salem norra och Rönninge centrum med omnejd är det en skillnad på 12 procentenheter i Moderaternas stöd i riksdag och kommunval.

Inte gjort bort sig

Mitt i åkte till Salems köpcentrum för en pratstund med Salemborna om valresultatet.

– Det här har alltid varit en blå kommun, jag tror att många äldre känner de som styr och röstar på dem, säger Manal Abu Zarur som bor i Rönninge.

Peter Öjdeby som också bor i Rönninge tycker att många verkar nöjda med kommunens största parti.

– De har styrt länge och Salems kommun är ganska välskött, säger han.

Per Rosenkvist som bott i Salem i 75 år beskriver Moderaternas framgång i Salem på ett lite annat sätt.

– De har helt enkelt inte gjort bort sig så mycket, säger han.

En kvinna som på grund av skyddad identitet inte uppger sitt namn säger att hon inte förstår stödet till Moderaterna i Salem.

– Det har inte blivit bättre med dem, tryggheten är sämre och ungdomar drar runt, säger hon.

Ville bli av med Svenonius

Samtidigt som stödet för Moderaterna i kommunfullmäktige i Salem sticker ut jämfört med hur medborgarna röstar i riksdagsvalet finns det liknande tendenser i hur man röstat till regionfullmäktige.

Kristdemokraterna, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har fått fler röster i regionfullmäktige än i riksdagsvalet i samtliga av Salems nio valdistrikt. Det handlar om några procentenheters fler röster, men Rönninge sydöstra och Rönninge sydvästra sticker ut, där får Socialdemokraterna 9–10 procentenheter fler röster i regionen jämfört med riksdagen.

– Många ville nog bli av med Svenonius, så tänkte jag i alla fall, säger Peter Öjdeby.

SD gör bra val

Peter Öjdeby flyttade till Salems kommun när hans barn var små, för den lugna miljöns skull. I valet till kommunfullmäktige lade han sin röst på Rönningepartiet, han gillar att de vill jobba för att Salem ska växa småskaligt och bevara naturen, vilket är det som gör kommunen attraktiv enligt honom.

– Kommunen bebyggde Fågelsången, det var synd, säger han.

Han gillar också att Rönninepartiet går ut med väldigt saklig information om vilka frågor de prioriterar.

Trots att Rönningepartiet fick 9,1 procent av rösterna är de inte längre kommunens tredje största parti. Sverigedemokraterna gick framåt något i kommunvalet och går därmed om Rönningepartiet som fullmäktiges tredje största parti, med 10,9 procent av rösterna.

Betydligt fler röstar på SD till riksdagen, där var femte Salemsbo ger partiet sitt förtroende.