Det rör sig om en man i 25-årsåldern som i slutet av juli dömdes till fängelse för fem fall av grovt bedrägeri.

Mannen arbetade i höstas inom omsorgen i en annan kommun där det upptäcktes att han i november stulit bankkort på grupp- och serviceboenden och sedan tagit ut kontanter. Han jobbade samtidigt i ett hemtjänstbolag. När han i december var hemma hos en 92-årig kvinna blev hon misstänksam när bankkortet saknades och polisanmälde.

Dömd för flera våldsbrott

En månad senare, i januari, anställdes han på ett äldreboende av Vallentuna kommun. Att han senare skulle dömas för grova bedrägerier kunde de då inte känna till. Men han var redan dömd för våldsbrott flera gånger.

Enligt kommunens HR-chef Annika Colding begärs utdrag ur polisens brottsregister vid rekrytering av yrkesgrupper som jobbar med barn under 18 år.

– Det är lagreglerat inom skola och fritidsverksamhet. Men vi får inte begära registerutdrag hur som helst och för äldreomsorg finns ingen sådan lag. Utdragen ur polisens belastningsregister gäller huvudsakligen våldsbrott och om man utsatt barn.

Nya rutiner

Av anställningskontraktet framgår att mannens provanställning i Vallentuna började den 1 februari och löpte ut den 31 juli. Så länge kunde han dock inte arbeta eftersom han häktades i början av juni.

På socialförvaltningen, där äldreomsorgen ingår, har man sedan i mars infört nya rutiner vid rekryteringar.

– Innan bestod bakgrundskontrollen av att rekryterande chef undersökte referenser och eventuellt gjorde en internetsökning. Efter den 1 mars gör vi bakgrundskontroller på alla som anställs inom förvaltningen genom ett företag som är specialiserat på området, säger socialchef David Gyllenstråle.

Företaget kollar utbildning och yrkesbakgrund men även rättsärenden, ekonomi, körkort och arbetstillstånd.

Samma rutin ska nu införas vid anställningar i hela kommunen.

– Vi har ett beslut sedan förra sommaren att se över bakgrundskontroller mer systematiskt och att göra det på alla rekryteringar. Men vi kan inte göra det på redan anställda, säger Annika Colding. Även om det kommer fram saker i öppna källor behöver varje verksamhet göra en bedömning om det som läggs en sökande till last påverkar en anställning.

Boende informerade

De boende på äldreboendet i Vallentuna har inte blivit informerade om att någon som dömts för vålds- och bedrägeribrott har arbetat där.

– Personen har varit omtyckt och det har inte funnits några tecken på att han inte varit en bra medarbetare. Det fanns andra orsaker till att inte anställningen förlängdes, orsaker som inte hade med brottsutredningen att göra, säger David Gyllenstråle. Det är bekymmersamt att det kunnat ske men jag är trygg med att våra rutiner i dag förhindrar att samma situation uppstår igen.