Beatles hade sina första år, förutom sina sejourer i Hamburg, inte varit på någon turné utomlands. Hösten 1963 blev det ändring på det. Bandet som hade slagit igenom i sitt hemland Storbritannien började blir stora även internationellt.

Tre spelningar i Göteborg

Den 23 oktober 1963 landade John Lennon, Paul McCartney, Ringo Starr och George Harrison med entourage på Arlanda. Bandet var kontrakterade för tio spelningar. 27 oktober var det dags för inte mindre än tre spelningar på Cirkus i Göteborg. På plats var ungdomarna Sture Karlsson och PO Almqvist.

– Det var tur för mig att det blev en extrakonsert, säger Sture Karlsson, som var på den första av de tre och hade med sig sin filmkamera.

– Jag hade en plats längst fram, centralt. Det var fast ljus på scen, så det gick bra att filma. Men jag hade inte bett om lov. Det som var problem var att det gungade i bänkraderna då bandet spelade.

Hörde sitt favoritband

Vid den spelningen stod PO Almqvist utanför och lyssnade sitt favoritbandet.

– Jag stod och hörde allt genom plankorna, minns han, som gick på den andra spelningen.

– Det var som en surströmmingsburk som var på väg att explodera. Stämningen var väldigt laddad och jag hade lärt mig alla texterna och kunde redan utanför stå och sjunga med. Det var ett stort ögonblick.

Ruvat på minnena

De har båda ruvat på minnena från Beatles Göteborgsbesök i allmänhet och om de bevittnade konserterna i synnerhet. Sture Karlsson har vårdat sina filmer ömt, några gånger har de visats på teve. Men i övrigt har den ljudlösa dokumentationen fått vila i hans arkiv.

Nu har det emellertid blivit ändring på det. Deras "The Beatles i Göteborg" är nu ute med berättelsen om beatlarnas Göteborgsbesök, intervjuer med banden de spelade med och med journalister som Viveca Lärn, som skrev om evenemanget.

Ett unikt dokument

Sture Karlssons digitaliserade filmer har nu för första gången kunnat användas som bilder som ackompanjerar magasinet. Ett unikt dokument, med andra ord.

– Det var roligt att du fångade upp en idé om det här, som gick att få ihop med lite research, säger Sture Karlsson och nickar mot PO Almqvist.

Nästan 60 år sedan

Minnesalbumet säjer nu duon på egen hand med egen distribution. Nästa år är det 60 år sedan Beatles gästade Göteborg, då hoppas Sture Karlsson och PO Almqvist på extra uppmärksamhet med "The Beatles i Göteborg".

Väl tillbaka till 31 oktober 1963 London väntade fansen i horder på bandet på Heathrow. Beatlemannia hade startat och musikvärlden skulle aldrig mer bli sig lik.