1 september inleddes vaccinering med dos 5 för alla som fyllt 65 år. Motiveringen var att vaccinets skydd avtar snabbare för äldre, samt att de riskerar att bli allvarligt sjuka om de smittas.

Nu, efter fyra månader, är det bara två av tre på Säbo, särskilda boenden för äldre som fått den femte dosen.

Vaccinering uteblev

En av tre har alltså dåligt skydd mot covid-19. En av dem var en man på boendet Serafen på Kungsholmen. Han skulle snart fylla 89 år, men avled i covid-19 i början av december.

– Det är hemskt att han inte fick det utlovade vaccinet, säger hans fru, som bor kvar hemma, och som vill vara anonym.

Hon fick erbjudande om femte dosen i september, både för sig själv och sin man. Men enligt henne uppgav äldreboendet att de skulle börja vaccinera veckan därpå, så hon bokade ingen tid för honom.

Men något vaccin gavs inte.

– Resultatet blev att min make fick en plågsam död. Organen slogs ut och han fick blåsor i munnen och på armar och ben, säger hon.

Den äldre mannen på boendet hade inte fått sin femte dos, smittades av viruset och avled.

Den äldre mannen på boendet hade inte fått sin femte dos, smittades av viruset och avled.

Mostphotos

Vill ha förklaring

Hon har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo. Någon förklaring till att vaccineringen dröjt har hon ännu inte fått från äldreboendet.

Enhetschef Åsa Pierson Bergström skriver i ett mejl till Mitt i att "vi vaccinerar kontinuerligt våra boende och vi erbjuder alltid personer som flyttar in att vaccinera sig om de inte redan är fullt vaccinerade".

Capio Legevisitten, som står för läkarbemanningen på boendet, hänvisar till Region Stockholm, som uppger att En förklaring kan vara att fler genomgår infektioner av covid-19 och då avvaktar man en tid till vaccination.

Stor andel på Säbo

Under vinterns smittovåg har viruset härjat även på äldreboendena, precis som i början av pandemin, innan det fanns vaccin.

Vecka 52 rapporterades till exempel 1 262 nya fall i regionen, varav 259 på Säbo. Drygt en av fem smittade bor alltså på ett särskilt boende för äldre.

Och 34 procent av dem som hittills avlidit med sjukdomen, 2 016 personer, har insjuknat på sitt boende.

Primärvård. Christine Lorne (C) är ordförande i den nya primärvårdsnämnden.

Primärvård. Christine Lorne (C) är ordförande i den nya primärvårdsnämnden.

Eira Desax

Medicinsk bedömning

Christine Lorne (C) är regionråd med ansvar för primärvården, dit vaccineringen hör. Hon menar att det finns flera orsaker till att en av tre på Säbo fortfarande inte fått sin femte dos.

– Det görs alltid en medicinsk bedömning om vaccin kan ges. Den äldre kan ha feber, kanske har ätit dåligt, eller bara har veckor kvar att leva, och då kan vaccinet göra mer skada än nytta, säger hon.

Det kan också handla om att registreringen inte är synkad, att avlidna drar ner statistiken och att inflyttade kanske inte fått alla doser och då tar det tid innan de är uppe i fem.

Två doser per år

Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att 80+, riskgrupper och de som bor på Säby får två påfyllnadsdoser per år, med start i mars.

– Nu blir det mer förutsägbart, som med influensavaccinet. Det har varit lite hattigt och korta varsel hittills, nu kan det ingå i rutinen, säger Christine Lorne.