Det blev ett bakslag på riksnivå för partiet – men i kommunvalet gjorde Vänsterpartiet ett starkt val, och inte minst i nordvästra Stockholm. I kommunvalkretsen Yttre Västerort gick V om Moderaterna, partiet ökade från 13,96 till 17,13 procent och blev näst största parti. I valdistriktet Vällingby 12 Grimsta mellersta fick V till exempel över 24 procent av rösterna.

– Många i västerort jobbar inom vården, i hemtjänsten eller som barnskötare. De ser hur allt fungerar i praktiken och många av dem har dåliga löner. De vet att förskolegrupperna är för stora och att det är för stressigt inom hemtjänsten, säger Özlem Körhan, Vänsterpartiets gruppledare i Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd.

Vill stoppa nedskärningar

Hon har dock dubbla känslor efter valet.

– Den nya regeringsbildningen innebär säkerligen skattesänkningar. Det blir en utmaning för oss att rusta upp parklekar, öka antalet hyresrätter och öka bemanningen och lönerna inom vården. Men vi kommer göra allt vi kan för att förhindra nedskärningar.

Är du överraskad över att ni blev större än M i området?

– Moderaterna lovade för mycket under mandatperioden. Bland annat skulle man minska otryggheten, men där har det inte hänt jättemycket. Under de här fyra åren har socialtjänstens personal drabbats av effektiviseringar och det finns personal på förvaltningen som mår dåligt på grund av arbetsmiljön. Allt det här bidrar till valresultatet, säger Özlem Körhan.

Moderaterna backade från 18,25 till 14,78 procent i kommunvalkretsen. Bo Arkelsten (M), Hässelby-Vällingbys stadsdelsnämnds ordförande, säger att han inte har någon ”grundlig analys” att ge.

– Men vi gick inte hem i västerort, det gjorde Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Det är väl bara att gratulera.

Ett antal tidigare M-distrikt i Hässelby villastad och Lövsta blev till exempel S-distrikt?

– Det finns väldigt många olika aspekter till resultatet. I Hässelby kan det handla om värmeverket och 1800-talstorpet Nybygget. Sedan finns frågor i västerort som till exempel nybyggnationerna i Råcksta och försäljningen av Vällingby centrum, säger Bo Arkelsten.

Många lokalbor har dels haft synpunkter på försäljningen av centrum, dels ifrågasatt nya byggnationer i västerort, enligt Bo Arkelsten.

– Varje gång ett nytt hus ska byggas vill grannarna stoppa det. Det kan räcka för att man nu röstat som man gjort. Att man inte tycker om Irene Svenonius kan också räcka, säger Bo Arkelsten.

Vill undersöka köproblemen

Valdeltagandet sjönk i Yttre västerort jämfört med 2018, från 71,93 till 65,2 procent. Även om de långa köerna inte angetts som förklaring till det svaga valdeltagandet i Stockholm vill Bo Arkelsten undersöka saken.

– Köerna behöver kollas upp. Det är väldigt tråkigt om folk stått i kö, tycker det tagit för lång tid och gått.