I samband med arrangemang har det länge gått att beställa ett glas vin eller en öl vid serveringen i anslutning till Kulturhusets entré.

Nyligen utreddes frågan om att ge ett permanent serveringstillstånd i kaféet och den 26 mars, när socialnämnden sammanträder nästa gång, tas definitivt beslut.

Redan nu står det klart att nämndens arbetsutskott föreslår ett jakande beslut.

Alla var dock inte överens. Socialdemokraterna opponerade sig emot förslaget.

– Det är barn och ungdomar där och för många som exempelvis har alkoholiserade föräldrar kan biblioteket vara en fristad. Bara ljudet av en burk som öppnas kan få dem på helspänn, säger Ing-Marie Elfström (S), ledamot.

Hon poängterar att partiet inte är helt emot förslaget.

– Vi har föreslagit att inte servera alkohol när biblioteket är öppet, säger hon.

Ingen AW

Just placeringen av kaféet, i närheten av huvudentrén gör det också svårt att undvika, menar hon.

– Barn, ungdomar och nyktra alkoholister ska inte behöva konfronteras med alkohol när de går på biblioteket. Snart finns det nästan inga alkoholfria offentliga platser kvar, säger Ing-Marie Elfström.

 Ing-Marie Elfström, Socialdemokraterna Vallentuna

Ing-Marie Elfström, Socialdemokraterna Vallentuna

Annelie Leijel

Förslaget gäller mellan klockan 17 och 23. Vallentunas kulturchef Anders Dahlgren menar att det inte ska bli någon större skillnad mot hur det redan fungerar.

– Det här är bara kopplat till arrangemang och vi kommer inte servera när vi har barn- och ungdomsprogram där, säger han.

Tidigare har entreprenören som driver kaféet sökt tillstånd inför arrangemang. Förslaget om permanent tillstånd ska vara ett sätt att slippa det.

– Det handlar inte om att det ska vara AW eller bli en daglig pub eller restaurang, säger han.