Efter skjutningen i centrala Bro under förra veckan är frågan än mer aktuell. Hur ska situationen förbättras i Upplands-Bro, och i övriga landet när det kommer till det grova våldet?

Regeringen avsatte tidigare i år medel för att sprida Sluta Skjut-metoden runt om i Sverige, efter att denna prövats i Malmö.

Polisen i region Stockholm vill nu att metoden ska testas i några utvalda lokalpolisområden – däribland i lokalpolisområde Upplands-Bro där även Järfälla ingår.

https://www.mitti.se/nyheter/jarfalla-kan-bli-forst-ut-i-stockholm-med-sluta-skjut/repukj!zfz@rKnDvCl9swWWmNepQ/

Nu pågår diskussioner mellan kommunerna och polisen.

– Vi för samtal med båda våra kommuner om att ingå i en försöksverksamhet på Sluta Skjut, säger kommunpolis Magnus Nilsson.

Tvärpolitiskt ja

Efter ett tvärpolitiskt ja till förslaget i Upplands-Bros trygghetsutskott den 29 oktober så återstår nu att frågan ska upp i kommunstyrelsen den 1 december. Därefter kan en avsiktsförklaring tecknas för att gå in i projektet.

https://www.mitti.se/nyheter/larm-om-skottlossning-i-centrala-bro/repukq!YJzmA7FFcLvo4pvL013tQ/

Hos polisen beskriver Magnus Nilsson att ett långt förberedelsearbete återstår innan man kan dra igång det hela. Första steget är att både Upplands-Bro och Järfälla måste säga ja. Sen ska respektive kommuns gängmiljöer analyseras noggrant.

Metoden består av tre huvuddelar.

– Dels är det det ärliga budskapet: ”Vi vill inte att ni ska dö, för ni har mammor, pappor, bröder och systrar som kommer att lida”, säger Magnus Nilsson.

Avhopparverksamhet och tydligt besked om vad som händer vid nytt dödligt våld är även centrala hörnstenar i ”Sluta skjut”.

Kjos om planen

– Vi är beredda att prova allt som kan minska gängvåldet, det finns ingen sten jag inte är villig att lyfta på för att förändra det här. Vi tror att vi har en bättre möjlighet än Malmö att genomföra det här med tanke på vårt läge och att Bro ligger lite isolerat, säger kommunstyrelsens ordförande Fredrik Kjos (M).

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-efter-skjutningen-valdigt-hansynslost-agerande/repukr!zbY1spc60c4KmO8FeBckGA/

Även inom oppositionen är tongångarna positiva inför att gå in i projektet.

– Upplands-Bro måste göra allt vi kan och detta är en väg att pröva. Det handlar om att se till lokala problem och avgöra om metoden fungerar lokalt, det är en långsiktig metod som kräver tvärpolitisk enighet och Socialdemokraterna är för att prova, säger Camilla Janson (S).

En annan viktig del i "Sluta skjut", är vad som sker i händelse av att nytt dödligt våld inträffar.

– Vi gör klart för grupperingarna att vi följer händelseutvecklingen och att får vi dödligt våld så kommer alla samhällets resurser tryckas mot den gruppen som gör det, säger kommunpolis Magnus Nilsson.