Det började med kortspel i ett kompisgäng på Södermalm. De reste runt och tävlade ihop, i olika sporter. För att fördriva tiden spelade de Uno på kvällarna.

– Vi hade jättekul ihop. Så kläckte någon idén att vi borde starta en turnering för att se vem som är bäst på Uno, berättar Olle Fagerstedt, en av gängets stora Uno-entusiaster.

Sagt och gjort. 2016 ordnade kamratföreningen Hallandsgatan det allra första inofficiella Sverigemästerskapet i Uno. Till en början var det en liten skara spelare som möttes och då passade det bra att ses på krogar i innerstaden.

Inte längre. Till årets SM i Uno har uppåt 60 spelare anmält sig, och de förväntas bli fler. Därför har man lämnat innerstan för söderort – och hittat Nybohovs festlokal som både är stor och lätt att ta sig till.

Ingen chans till fusk

Den 12 november är det dags och Olle Fagerstedt har sin roll klar.

– Jag är inte med och tävlar. Jag är konferencier och värd och ser till att det inte förekommer korruption och annat fusk, säger han skämtsamt.

Några skandaler liknande den som skakar schackvärlden i höst lär det inte bli. Olle Fagerstedt försäkrar att Unovärlden är snäll och trivsam.

– Det jag gillar med Uno är att det är ett väldigt socialt spel. Det är också en bra mix mellan tur och skicklighet och spelet är väldigt inkluderande.

Pris till glädjespridare

Årets SM blir det sjätte (2020 var det uppehåll, på grund av pandemin). Segraren får en vandringspokal, som fram till dess tillhör fjolårets mästare, Lidingöbon Lotta Blomquist.

Men att vinna är inte allt. Priset till Årets bästa Uno-ambassadör är lika ärofyllt.

– Det priset får den spelare som sprider mest glädje under spelet. Glädjen och gemenskapen är ju jätteviktig, berättar Olle Fagerstedt.

SM-tävlingen börjar med gruppspel, då alla spelar i grupper om fyra. Sedan blir det kvartsfinal, semifinal och final. Efteråt blir det fest, i samma lokal.

– Det blir första gången vi kan ordna en fest på samma ställe där vi haft tävlingen. Det ska bli kul, säger Olle Fagerstedt.