Bergsjön

Plast på fjärrkontrollen, tjejerna på bänken som äter solrosfrön och en trasig busskur. Eller livsen där alla möts och gårdarna där barn leker tillsammans stora som små. Känns det igen?  

– Går du på teater i dag får du inte se berättelserna som existerar i orten. Det är dem vi vill visa. Och höja rösterna härifrån, säger Zana Lindeberg, teaterpedagog, Ung teaterscen och ledare i projektet Scen utanför C.

Teaterpedagog. Zana Lindeberg arbetar för Ung teaterscen och är ledare i det projektet Scen utanför C.

Teaterpedagog. Zana Lindeberg arbetar för Ung teaterscen och är ledare i det projektet Scen utanför C.

Dino Soldin

I Kulturhuset Bergsjön repar The Flops inför premiären av föreställningen Resan. Det är en egenskriven dramakomedi där fem tonåringar utforskar temat resa. De far mellan Sanningens ö, vuxenlivet, sorg, identitet, kultur och flygrädsla.  

Skådesplare. Isaac Ojo, 17 år är ny i teatervärlden men kan tänka sig att stanna kvar där ett tag.

Skådesplare. Isaac Ojo, 17 år är ny i teatervärlden men kan tänka sig att stanna kvar där ett tag.

Dino Soldin

– Jag spelar nog omkring tio olika karaktärer. I en scen spelar jag en superflygrädd kille som skriker och är väldigt dramatiskt när hans kompis laddar ner ett spel när man egentligen måste ha mobilen i flygplansläge, säger Isaac Ojo, 17 år, som till vardags är elev på NTI Johanneberg. 

Handling och repliker har kommit från ungdomarna.  

– Vissa scener är helt egenskrivna och vissa har jag petat i eller skrivit från min fantasi. Men vi hade inte fått till den här föreställningen om det inte var för ungdomarna. De är fantastiska och ger så mycket av sin tid, säger Zana L.

Att stå på scen är helt nytt för både Isaac och 14-åriga Taysir Mursal som också är på plats på dagens rep.  

–  Det är lite läskigt men roligt!  

Manus. Taysir Mursal läser övar på replikerna i  Kakan, en av scenerna i The Flops föreställning Resan.

Manus. Taysir Mursal läser övar på replikerna i Kakan, en av scenerna i The Flops föreställning Resan.

Dino Soldin

Skådepelarna i The Flops är mellan 14 och 17 år som Zana har värvat från fritidsgårdar, skolor och Instagram. Hon leder även en äldre teatergrupp – Imprints, som spelar Växa utanför Kransen. 

Enda kriteriet för att delta är att ha en koppling till den så kallade orten. Men föreställningarna skiljer i form och uttryck.

Zana förklarar att The Flops har skapat en föreställning som kunde ha gjorts av andra, men nu blir det Isaacs, Taysirs och de andra tre ungdomarnas version –  deras tolkning av resa.  

Medan Imprints Växa utanför kransen djupdyker ner i orten.

– Den ger insyn i orten och allt den har att bjuda på, skratt och tårar. Det är en scen med Åke Jimmysson, kampen att komma till ett nytt land, polisbrutalitet i USA mot svarta berörs, men även macken dit alla går.  

Föreställningarna spås bli en succé trots det lite motsägelsefulla namnet – The Flops.

– Det lät komiskt och kul så vi körde på det!