Den 10 februari är det premiär för en riktig klassiker på Intiman. I Trollkarlen från Oz får publiken följa med på Dorothys resa från en liten bondgård i Kansas till sagolandet Oz. En kraftfull tornado sveper med sig lilla Dorothy och hennes hund Toto ända till landet bortom regnbågen.

Dorothy vill inget hellre än att komma hem. I sökandet efter den trollkarl som kan hjälpa henne får hon hjälp av ett lejon på jakt efter mod, en plåtman på jakt efter ett hjärta och en fågelskrämma på jakt efter en hjärna.

17-årige Oskar Norgren som bor i Stuvsta, spelar plåtmannen.

– Det är en utmanande roll med mycket scentid. Det är väldigt roligt, säger Oskar Norgren.

Trots sin ålder är Oskar en veteran inom musikalvärlden.

– Det här är min åttonde produktion med Kålle (regissören Kålle Gunnarsson, reds anm.), vi har jobbat ihop i sex år sedan jag spelade Emil i "Emil i Lönneberga", säger Oskar.

Han har också spelat i bland annat Annie, Ronja Rövardotter och Pippi.

Kiana Blanckert, som spelar Dorothy, Lejonet aka Ludvig Ryman, Plåtmannen Oskar Norgren, Erik Norgren och längst fram Hugo Gummesson.

Kiana Blanckert, som spelar Dorothy, Lejonet aka Ludvig Ryman, Plåtmannen Oskar Norgren, Erik Norgren och längst fram Hugo Gummesson.

Foto Markus Garder

Lillebrorsan med på scen

Med sig på scen har han sällskap av lillebror Erik Norgren, 12.

– Det är väldigt kul att jobba med brorsan. Han är en charmig kille som är framåt och social. På ett sätt är det en trygghet att ha en del av familjen på teatern, säger Oskar.

Erik Norgren spelar självaste trollkarlen, som alla vill ska hjälpa dem. Dessutom spelar han en av figurerna som Dorothy möter när hon kommer till Smaragdstaden i det magiska landet Oz.

– Jag är lilleputt. Lilleputtarna är glada och låter som smurfar, säger Erik och ger oss ett smakprov på sin smurfröst.

Han går bara i sexan – dansinriktning på Kulturama – men precis som sin storebror är han rutinerad i musikalsammanhang. Det här är hans femte musikal.

Vänner sedan i fyran

Just nu är det en intensiv repetitionsperiod samtidigt som han även medverkar i Full Monty på Intiman. Men han trivs som fisken i vattnet på teatern.

– Jag får träffa så underbara människor och så är man så välkommen på teatern. Jag behöver vara lite ledig från skolan, men jag kommer ikapp, säger han.

Med i föreställningen är ytterligare en Stuvstabo, och kompis till Oskar och Erik. Det är Hugo Gummesson, som är med i ensemblen och hoppar in och gör roller om någon är sjuk.

Hugo och Oskar har följt varandra sedan i fyran.

– Då gick vi i samma klass på Adolf Fredrik och vi spelade båda Emil. Vi har hållit ihop sedan dess, säger Hugo.

I dag går båda på Viktor Rydbergs gymnasium vid Jarlaplan, där Oskar går teaterinriktning och Hugo musikinriktning.

– Att få spela teater och kombinera det med sång och dans är det absolut roligaste av allt, säger Oskar.

Musikalfilmen "The wisard of Oz" kom 1939 med Judy Garland i huvudrollen. Låten "Over tje rainbow" skrevs speciellt för henne.

Musikalfilmen "The wisard of Oz" kom 1939 med Judy Garland i huvudrollen. Låten "Over tje rainbow" skrevs speciellt för henne.

Pressbild