Förra säsongen hade inte kunnat gå bättre för Hanvikens SK Fotboll. Båda A-lagen blev uppflyttade vilket betyder att det för damerna blir spel i division 2 i år, och för herrarna division 3.

Men vinsten innebär även att motståndet i år blir hårdare.

– Det är en utmaning, men roligt, säger sportchefen Sebastian Björk.

Inför säsongen har tolv herrspelare från den egna ungdomsverksamheten flyttats upp för seniorspel och något liknande gäller på damsidan. Det är en del av klubbens långsiktiga mål: Att bli så självförsörjande med spelare från de egna leden som det går.

Det kommer bli en utmaning att spela i division 2 för Hanvikens damer tror tränaren Mattias Hillerö, trots att han har stor tilltro till laget.

Det kommer bli en utmaning att spela i division 2 för Hanvikens damer tror tränaren Mattias Hillerö, trots att han har stor tilltro till laget.

Hanvikens SK

Målsättningen i år är inte att bränna igenom respektive division för direkt avancemang, utan att hålla sig kvar och etablera sig på den högre nivån.

– Det är betydligt tuffare serier och vi är ödmjuka inför det. Men jag har stark tro på grupperna och det finns alltid möjlighet att flytta målsättningen allt eftersom serien är i gång, säger Sebastian Björk.

Vill hålla sig kvar

Damerna spelar nu i den fjärde högsta serien, trots att de kom tvåa förra året. Ett lag hoppade av division 1 så runt årsskiftet fick Hanviken beskedet.

– Det fanns inget att tveka på så vi tog chansen, säger tränaren Mattias Hillerö.

Försäsongen har blandat och gett. Laget är ungt och nyckeln till att hålla sig kvar i serien tror Mattias Hillerö blir sammanhållningen i laget.

– Vi har många unga spelare som är från närområdet och som har ett stort hjärta för klubben. Vi tror på truppen som vi har, och ska jobba hårt, säger han.

Vill vinna alla matcher

Seniordamlaget i Tyresö FF är kommunens bästa lag. De står stadigt i division 1, den tredje högsta serien, och senast 2022 var de med i striden om att flyttas upp till Elitettan. Men inför säsongsstart förra året gjordes serien om. Det finns färre platser att tampas om och Tyresölaget får nu spela mot storklubbar som Elfsborg och Värnamo, vars A-lag på herrsidan spelar i allsvenskan.

– Steg ett blir att säkerställa så vi inte åker ur serien. Vi får jättegärna vinna matcher men det är inte riktigt lika stor hets, säger Jeppe Mauritzson, sportchef.

Det är en åsikt som delas av A-lagsspelarna Filippa Pettersson och Ella Bergström.

A-lagsspelarna Filippa Pettersson och Ella Bergström har båda varit i klubben sedan de var barn och ser den som sin andra familj.

A-lagsspelarna Filippa Pettersson och Ella Bergström har båda varit i klubben sedan de var barn och ser den som sin andra familj.

Pekka Pääkkö

– Vi måste sätta en rimlig ribba men självklart vill vi vinna alla matcher, säger Filippa Pettersson.

Tränare hårdare

Herrarna ligger kvar i fyran efter att ha kommit tvåa förra året, fyra poäng efter Hanviken. Till årets säsong har de bytt grupp så tränaren Erik Barrulf har svårt att säga vad det är för nivå på de andra lagen, men han har stora förhoppningar.

– Med den grupp spelare vi har så tycker vi alla att det vore konstigt om vi inte tog steget upp.

Laget i år är ungt men ambitiöst, så enligt Erik Barrulf kommer de inte att förlita sig på erfarenhet utan mer på energi. Under försäsongen så har spelarna haft en hög träningsnärvaro.

– Vi ska träna hårdare och bättre än alla andra, det tror jag är vår nyckel till att lyckas.

Studsa upp till fyran igen

Förra säsongen gick inte som planerat för FC Tyresö United. Herrarna åkte ner och ska i år spela i femman.

– Det var helt klart tufft och det är svårt att komma tillbaka från en dålig säsong. Men målet i år är att studsa upp till fyran igen, säger tränaren Richard Jansson.

FC Tyresö United grundades av ett kompisgäng, och det genomsyrar stämningen än i dag.

FC Tyresö United grundades av ett kompisgäng, och det genomsyrar stämningen än i dag.

FC Tyresö United

Han menar att det alltid är svårt att vinna en serie och han har ingen koll på hur bra motståndet är. Trots det är han övertygad om att de ska ta sig upp i år.

– Det är inget snack om att vi ska klara det. Det är extremt bra spelare i laget och det är en fantastisk klubb som är byggd på kompisar och lagkänsla. Jag kanske spelar lite själv också, kanske stänker in några mål, säger Richard Jansson och skrattar.