Efter att den här artikeln skrevs beslutade Folkoperan att ställa in alla föreställningar av operan från den 29 oktober till den 19 november, på grund av de nya restriktionerna.

I den irländska prinsessan Isolde spelar sopranen Åsa Thyllman vad hon kallar en av operahistoriens största roller när Tristan och Isolde sätts upp på Folkoperan.

– Det är otroligt mäktigt och häftigt. Det är en känslosam bana att ta sig igenom. Isolde har så mycket som ligger under i och med att hon älskar en man som har mördat hennes fästman. Man kan bara tänka sig hur mycket hon känner, säger Åsa Thyllman som bor i Lindalen.

Ett sångmaraton

Den variant av operan som sätts upp på Folkoperan har nyöversatts till svenska och har kortats ner till ungefär tre timmars musik.

– Det är ett sångmaraton. Jag står på scen varenda sekund hela akt 1 och 2, vilket är över två timmar i sträck bortsett från pausen. Jag sjunger såklart inte hela tiden, men måste vara väldigt närvarande.

Hon kallar operan väldigt innerlig.

– Den beskriver kärleken på djupaste nivå. Kärleken mellan dem är så stark att de väljer att mötas i döden för att vara tillsammans för evigt.

Stod på scen som 5-åring

Hon sökte sig till scenen redan som liten. 5 år gammal hade hon sitt första scenframträdande och via musikklasser och musiklärarprogrammet landande hon till slut som titulerad operasångerska 2013.

– Jag älskar att sjunga. Det är mitt uttryckssätt. Vi ska vara skådisar och sjunga. Att få ihop de bitarna och göra historien förståelig så att det berör – då har jag nått mitt mål.

Åsa Thyllman har spelat några föreställningar när Mitt i Tyresö pratar med henne. På grund av coronarestriktionerna har femtio personer suttit i publiken.

– Man får vara tacksam för att man får jobba i dessa tider. Visst är det glest med 50 personer, men vi gör ingen skillnad. De ska få den maffiga upplevelse vi har jobbat fram.