Tyresö kommun prisades nyligen när den ideella föreningen Ekomatcentrum rankade kommunernas ekologiska inköp.

Tyresö utsågs till "Årets raket" för att ha ökat sina ekologiska inköp med 44 procent mellan åren 2019 och 2020.

Organisationen KRAV:s pris "Årets ekologiska förebild" gick även det till Tyresö, bland annat för att kommunen köper in mer KRAV-märkt mat.

43 procent ekomat

– Jag är ny i kommunen och det är jättehäftigt att komma in när så stora kliv har tagits i rätt riktning. Det är stärkande för hela måltidsorganisationen att sätta fokus på något och lyckas med förändring, säger Elizabeth Magnusson, gastronomisk chef i Tyresö kommun.

Det politiska målet är sedan förra året att de ekologiska inköpen ska ligga på 50 procent. 2019 låg siffran på 30 procent för att stiga till 43 procent år 2020.

– Den senaste månaden har vi nått målet och vi hoppas att vi kan nå det på helår också.

Varför är det viktigt att ni köper in ekologiskt?

– Jag tycker det är vårt ansvar att när vi förvaltar skattebetalarnas pengar gör det på ett så ansvarsfullt sätt som möjligt, både för Tyresöborna och för planetens skull.

Mer pengar till maten

I årets budget går 700 000 kronor till "ökade måltidskostnader i samband med högre krav på miljömässiga måltider".

– En viktig del i omställningen, och för att få budgeten att gå runt, är att vi köper mindre men bättre kött och i stället använder oss mer av livsmedel från växtriket, säger Elizabeth.

Hon konstaterar:

– Det är mer kostsamt med ekologiskt. Serverar vi mer vegetariskt kan vi kompensera för en del av det och jobbar vi mer aktivt med matsvinn kan vi kompensera ytterligare. Jobbar vi med många delar samtidigt kommer vi långt med samma peng.

Måltidspolicy tas fram

Marie Åkesdotter (MP) är ordförande i kommunens hållbarhetsutskott.

–  Miljöpartiet har haft som krav i många år att vi ska ha 50 procent ekomat. Det kunde vi införa när vi i det nya styret tog över. Jag är genuint glad över att det vi har jobbat för så länge har blivit förverkligat.

Hon berättar att en måltidspolicy ska tas fram under året. Den ska ge "en bättre måltidsupplevelse kombinerat med mindre miljö- och klimatpåverkan", enligt formuleringen i årets budget.