Tisdag den 21 februari är den här. Dagen då det ska ätas semlor i nästan varje svenskt hem. 

Firandet av fettisdagen kommer från den kristna högtiden fastlagen då man dagen innan den 40 dagars långa påskfastan skulle äta upp sig ordentligt. 

Men likt resten av landet tjuvstartar Tyresöborna långt innan dess.

– Vi började direkt efter nyår och har sålt semlor varje dag sen dess. Men semmeldagen är semmeldagen. Utan att ta i sålde vi nog 1 200–1 300 stycken förra året, säger Lasse som jobbar på Södergårdens kiosk & konditori.

Osäker efterfrågan

Inför fettisdagen har bageriet förberett så gott det går.

– Vi har laddat upp med allting och är förberedda så det ska gå smidigt. Men vi börjar inte baka, det går inte. Alla får börja jättetidigt på morgonen på tisdag och man får baka nya bullar hela tiden. Vi brukar vara fem på plats, vi klarar det men man får ju slita.

Hur många semlor som bageriet förväntas sälja på själva fettisdagen kan Lasse inte svara på.

– I år är det lite andra tider, vi får se om det slår på semmelförsäljningen vilket jag tror att det kan göra. När allt annat går nedåt och folk får det sämre kanske man inte prioriterar semlan i första hand. Men vi vill i alla fall ligga på över 1 000 stycken. Det är jätteviktig dag för alla bagerier, säger han.

Södergårdens Kiosk & Konditori.

Södergårdens Kiosk & Konditori.

Privat

Populära bagerier

Att det finns ett sug efter semlor bland Mitt i:s läsare är tydligt, men var man köper sina semlor engagerar också. Det märktes när Mitt i ställde frågan på Facebook om var läsarna helst köper sina semlor. 

Ett av läsarnas tips var Caféet i Tyresta by.

– Det var roligt att höra. Vi har många stammisar här, och de brukar vilja ha semlor. Just fettisdagen är kanske inte den stora dagen här utan vi har mest besökare på helgerna, så till helgen på fastlagssöndagen får vi nog mycket att göra, säger Linnea Ericsson, bagare och konditor.

BakeToYou i Älta var en annan storfavorit. Här har man en vecka innan fettisdagen redan fått in beställningar på cirka 200 klassiska semlor och 100 minisemlor. Bageriet drivs av mor och dotter Anna-Karin och Alma-Eleonora Sandberg.

– Man har ingen aning hur mycket man kommer sälja men hoppas att det ska bli minst lika många som förra året. Då hade vi runt 1 800–1 900 klassiska plus en hel del glutenfria semlor, kanelbullesemlor och vaniljsemlor. Vi brukar ha nutellasemla och blåbärssemla men de hinner vi inte göra på själva semmeldagen, säger Anna-Karin Sandberg.

Hon hoppas och tror inte att lågkonjunkturen kommer påverka årets semmelförsäljning avsevärt.

– Jag tror fortfarande att folk vill unna sig goda bakverk. Man kan ha fel men vi är positiva!

Bageriet BakeToYou i Älta drivs av mor och dotter Anna-Karin och Alma-Eleonora Sandberg.

Bageriet BakeToYou i Älta drivs av mor och dotter Anna-Karin och Alma-Eleonora Sandberg.

Privat

Mycket en smaksak

Deras största utmaning kommer istället bli att hinna med så alla får sina bakverk.

– Vi är ju bara två så det blir tufft, men roligt! Vi har bra rutiner. 

Enligt Lasse på Södergården är det viktigast att semlan är färsk.

– Om du jämför oss, Bageriet i Trollbäcken, och andra som bakar eget med butikernas semlor så bakas våra samma dag, det är den stora skillnaden. Står det "bäst före" tre dagar framåt på kartongen förstår jag inte riktigt hur det går till, då har min semla ramlat ihop för länge sen. Men sen är det mycket en smaksak och det är framför allt fyllningen som skiljer dem åt. Alla som bakar egna semlor i Tyresö gör nog rätt goda, säger han.