Vid klockan två på fredagseftermiddagen 9 juni började det brinna på Hagby återvinningsstation, Hagbytippen, i Täby och ett stort släckningsarbete startades.

– Det som brunnit är utsorterat brännbart material, säger Beatrice Tjärnhell, kommunikationschef på Sörab.

Räddningstjänsten var på plats strax efter med ett 20-tal bilar från olika stationer i Stockholm. Det var stor rökutveckling som sågs från långt håll i stora delar av Stockholm. Detta gjorde att många ringde in till räddningstjänsten för att larma.

– Efter 14 fick vi första samtalet och sen var det väldigt många som har ringde in, säger Åsa Sköld, ledningsoperatör på Räddningscentral Mitt.

Helikoptrar vattenbombade

Det var enligt räddningstjänsten tusen ton sopor som brann och spridningsrisken var initialt hög. Under dagen användes en drönare för att se temperaturen och hålla koll på var de skulle rikta insatserna samt för att se så det inte spridits vidare.

Även helikoptrar från MSB sattes in för att vattenbomba sophögen från luften och en haveribrandbil var på plats för att hjälpa till med släckningsarbetet.

Förutom flera ton sopor blev maskiner skadade eller förstörda.

– Maskiner totalförstördes i branden, samt containrar med däck och elektronik, säger Björn Westerdahl kommunikationschef på Räddningscentral Mitt.

Misstänker inget brott

Efter att släckningsarbetet hållit på i ett antal timmar kunde räddningstjänsten lämna platsen under lördagen den 10 juni klockan 03.45. Men hur branden startade kan de inte uttala sig om.

– Vi lämnade då över till ägare som hade egna resurser för eftersläckning och bevakning. Brandorsaken kunde inte bedömas initialt, säger Björn Westerdahl.

Återvinningscentralen hölls stängd hela helgen och kunde öppna igen på måndagen men smärre förändringar för företagskunder. Sörab vet inte heller hur branden startade.

– Det vet vi inte, men det kan handla om felsorterat material så som litiumbatterier eller linoljetrasor, säger Beatrice Tjernhäll.

Polisen misstänker inte något brott och nu återstår arbetet att röja på platsen.

– Vi är glada att det kunde släcka så fort som de gjorde, säger Beatrice Tjärnhell.