Vid gymnasieskolor i Sigtuna kommun står A-traktorerna tätt.

I dag finns hela 50 000 A-traktorer registrerade i riket. Sedan 2016 har antalet olyckor med A-traktorer också tredubblats från drygt 100 till över 350 om året. Statistiken späs på av flera otäcka dödsolyckor under hösten.

Ett skäl är att A-traktorerna ofta trimmas och då går betydligt snabbare än 30 kilometer i timmen, som är maxgränsen för fordonen, och att det sitter för många passagerare i bilarna.

Nyss föreslog Transportstyrelsen en skärpning av reglerna. Men att höja hastighetsgränsen finns inte med bland förslagen. Men nu måste alla åker i en A-traktor ha säkerhetsbälte och det får bara sitta en passagerare per säte.

Det tycker förarna vid Sigtunaskolan Humanistiska läroverk i Sigtuna är positivt.

– Det tycker jag är bra. Det är ju bara korkat att sitta för många i bilarna, säger Tuva Karlberg, 17, som har haft sin bil i två år.

En gräns vid 40 eller 45 kilometer i timmen anser Transportstyrelsen är för farligt. Det skulle också kräva B-körkort och att fordonen då bara får köras från 18 års ålder vilket tar bort lite av syftet att skaffa A-traktor vid tidigare ålder.

– Jag känner mig säker när jag kör och det är bra att reglerna blir säkrare. Det är ju folk som dör i trafiken men sådana här bilar, säger Nils Bonde, 16, som kört A-traktor i ett år ungefär.

Körde mer än 80 kilometer i timmen

För två veckor sedan stoppade polisen en a-traktor på Ekebyvägen i Vallentuna som gick mellan 80 och 90 kilometer i timmen. En ny bil omgjord till a-traktor men som programmerats om så att den kunde köra fort. Fordonet, en Nissan pickup, tog polisen i beslag.

I september skedde en olycka på Frestavägen i Täby kyrkby när en a-traktor voltade. Tre personer mellan 15 och 17 satt i fordonet och en av dem skadades allvarligt. Polisutredningen pågår fortfarande. Det var även i Täby som en dödsolycka med en mopedbil inträffade under 2020.

Ett knapptryck

Ofta finns en tryckknapp på instrumentbrädan.

– Om de har spärren tillslagen går den som en a-traktor i 30 kilometer i timmen. Trycker man på den, går den som en vanlig bil. Man får inte ha en sån knapp men i princip alla har en, säger en polis som Mitt i har pratat med.

Polisen har också hittat mer finurliga varianter, till exempel dolda knappar som aktiveras först när volymen på stereon är uppskruvad på 10.

Det räcker att ha körkort för moped för att få ha A-traktor.