Först kom pandemin med allt vad det innebar för handeln. Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att hålla sig inomhus och inte vara ute i onödan satte sina spår på människors köpmönster och vanor. Detta påverkade såklart handlarna i Sigtuna kommun.

När Sverige väl var ute ur pandemin kom nästa smäll.

– Jag skulle vilja säga att vi såg en tydlig nedgång av försäljningen i samband med kriget i Ukraina. Vi märkte att folk inte vågade handla och höll tillbaka. Många kom in och tittade och provade kläder men gick hem hon funderade. Innan kunde de komma in och köpa en tröja mer spontant, säger Meja Andreé som arbetar på klädbutiken Ombonat.

December tuff månad

Meja Andreé är inte ensam om att ha det tufft bland butikerna på Stora gatan i Sigtuna stad. För de flesta butiker som Mitt i Sigtuna besökte går det sämre just nu än tidigare år. December månad var den sämsta månaden sett till försäljning hos flera av butikerna.

– Oro efter valet och energipriserna som i höstas påverkade mycket. Men det kanske bara är nyktert tänker jag. Vi kanske ska tänka mer på hur vi konsumerar. Men det gäller att vi i branschen anpassar oss och köper in ett mode som håller, det kan vara nyttigt för alla och inte minst för miljön, säger Tove Schollin som driver klädbutiken Cri Cri.

Tove Schollin menar att de olika butiksägarna måste bli ännu bättre på att prata med varandra. Att ge varandra pepp och hjälpas åt att locka kunder till varandra. Men även boende i Sigtuna måste dra sitt strå till stacken menar hon.

– Vill man som boende här ha lokala butiker på gatan måste man också stötta oss. Att man hellre köper ett klädesplagg eller vad det kan vara här istället för inne i stan, även om det kanske är några kronor billigare där. Vi ska inte ge upp. Ha is i magen och sitt lugnt i båten. Tänk på vad du handlar och lägg pengarna på rätt saker, säger hon.

Tappat nästa hälften

Ytterligare en butik som har det tufft på Stora gatan är Rost och Russin.

– Vi har tappat nästan hälften av vår försäljning. Inte så mycket som 50 procent men i alla fall runt 40 procent. Näthandeln har ökat drastiskt och det bidrar ju till vårt tapp, säger Bente Åkesson.

Även i Märsta centrum har butiksägarna det svårt att få verksamheten att gå runt. Höjda elpriser och höjda hyror av fastighetsägarna slukar mycket av dagskassan.

– Det är svåra tider helt enkelt. Vår försäljning har gått ner ganska mycket, folk har inte råd längre, säger Mustafa Sami som driver Elon ljud och bild.

Inte ens julhandeln gav butiken ett uppsving.

– Det var den sämsta julhandeln någonsin för oss. Vi klarar oss precis men det är på gränsen, vi kämpar, säger han.