– Vi ska börja med att göra i ordning matkassar som vi kan ge till familjer och då behöver vi folk som kan åka och hämta maten i butikerna och även med att sortera och göra i ordning kassarna, säger Ingrid Wangel, husmor i Kummelby kyrka.

Hon berättar att Matundret startades under pandemin, då Willys i Häggvik återöppnade i Häggvik och frågade om kyrkan ville ha grönsaker och andra varor som närmade sig bäst före-datum.

Sedan dess samlas ett gäng volontärer runt köksön i Kummelby kyrka varje onsdag för att hacka, skära och tillaga grönsakerna.

Den färdiga soppan fördelas i matlådor som åker in i frysen, och delas sedan ut till behövande pensionärer och andra som har det svårt ekonomiskt runt om i Sollentuna.

– Det handlar inte bara om att göra soppa, det är också ett matsvinnsprojekt, säger Andreas Salé, distriktschef i Sollentunas södra pastoralområde.

Och det är bra tycker han, för då kan de som hämtar mat känna att de inte bara får hjälp utan även själva bidrar genom att minska svinnet.

Oftast tre olika soppor

När Mitt i besöker Kummelby kyrka jobbar Ingrid Wangel och de två volontärerna Julia Helander och Ava Bassiri i köket.

De ska göra linssoppa med mycket morötter och ukrainsk potatissoppa.

– Den brukar folk tycka jättemycket om, och den mättar bra. Och så gör vi en soppa till. Oftast gör vi tre olika och i dag har vi fått ovanligt mycket grönsaker, kanske för att folk inte kom iväg och handlade i snöovädret som var i början av veckan, säger Ingrid Wangel.

Hoppas på fler butiker

Utöver Willys i Häggvik kommer även varor från Willys i Rotebro, och ofta bröd från Ica Maxi i Häggvik, berättar Ingrid Wangel.

Hon har hört av sig till fler butiker i Sollentuna nu inför att Matundret snart ska börja med matkassar.

– Alla butiker verkar jobba på lite olika sätt, men vi hoppas på att fler ska vilja vara med, säger hon.

Risken att kyrkan skulle få in för mycket varor bedömer Ingrid Wangel som närmast obefintlig, för hjälpbehovet är stort och hon har märkt att det har ökat ytterligare de senaste månaderna i takt med höjda priser på bland annat el och mat.

– Vi använder allt vi får i dag. Det som inte blir soppa lägger vi i vår kyl eller frys och där kan folk komma och hämta mat. Det är alla möjliga som kommer dit och om man kan så betalar man en slant, utifrån sina egna förutsättningar.

Pengarna som kommer in används till att vid behov köpa in varor som behövs till soppan, exempelvis grädde, för att komplettera grönsakerna man har fått till skänks.

– Och skulle det sedan bli pengar över så går de till Sollentuna hjälpförening, säger Ingrid Wangel.

Planerad start i januari

Hjälpföreningen bildades för 100 år sedan och har till uppgift att genom församlingens diakoner hjälpa människor som är i behov av ett tillfälligt ekonomiskt stöd.

– Vi har också märkt att fler behöver hjälp nu. Det är fler som söker sig till oss på sommaren och på julen. Förut var det ofta kläder man ville ha hjälp med, men nu behöver många hjälp med mat, säger Emma Grennard, diakon i Sollentunas norra pastoralområde.

Så att Matundret utvidgas och ska börja med matkassar verkar ligga rätt i tiden.

– Ja, vi hoppas kunna komma igen i januari, och då kan fler familjer få hjälp, säger Ingrid Wangel.