– Vi har haft mycket diskussioner om hur vi ska göra med vår gatubelysning och vi landade i att det är en viktig del av vårt trygghetsarbete under den mörkare perioden, säger natur- och tekniknämndens ordförande Thomas Ardenfors (M).

En del andra kommuner har testat att släcka ner eller ha minskad gatubelysning.

Investerat i LED-lampor

Samtidigt är det viktigt att spara på elen, både för klimatets skull och av ekonomiska skäl, så det är inte så att kommunen brassar på för fulla muggar.

– Nej, kommunen har gjort ett bra och effektivt arbete med energibesparingar. Det är ett jobb som har pågått i hela kommunkoncernen under en längre tid, och sedan några månader har vi intensifierat det. Och nu har vi valt att investera i LED-lampor, säger Thomas Ardenfors.

Släcker ner hemma

Han är själv en stor vän av julbelysning och hans hus i Häggvik har blivit en lokal attraktion som många väljer att promenera förbi i december för att beskåda den för varje år allt större samlingen av lysande och blinkande slädar och slingor och andra juldekorationer.

Men i år förblir det mörkt i trädgården vid ”Sollentunas juligaste hus”.

– Ja, min egen fäbless för julbelysning har väldigt lite med trygghet att göra. Det handlar bara om trivsel, och då är det en annan sak. I år blir det inte en enda lampa, säger Thomas Ardenfors.

Marschaller på Lucia

Men på många allmänna platser i kommunen lyser LED-lamporna alltså redan, och troligen skänker de både trygghet och trivsel.

Dessutom lyser granar på Rotebro torg och i Norrviken centrum, och vid Lucia ska kommunen skapa ljusmagi med massor av marschaller på flera olika platser.