De sa upp sig, sålde lägenheten i Majorna och renoverade upp en 40 år gammal segelbåt.

Den 27 juli kastade Ellen Jönsson och Anders Larsson loss från Hinsholmen i Göteborg för att påbörja sin ett år långa seglats.

Planen var att ta sig ner längs Europas västkust och vidare mot Gran Canaria för att där påbörja den tre veckor långa seglatsen över Atlanten med sikte på Karibien.

Seglade bredvid kor

När tre månader nu har gått befinner sig paret längs Spaniens nordvästra kust på väg ner mot Lissabon.

– Tiden har hittills gått fort och vi har varit sysselsatta, både till sjöss och på land. Första månaden av vår resa flöt på riktigt bra, vi seglade ner längs Danmarks västkust, ner mot Vadehavet och nådde Tyskland och Nederländerna, säger Ellen Jönsson.

I Nederländerna valde de att ta de vackra kanalerna genom landet.

– Det var fantastiskt att se landsbygden från båten, segla bredvid kor, getter, åkrar samt att ta sig igenom små samhällen och städer. Kanalerna ledde oss till Amsterdam där vi stannade några dagar för att njuta av storstaden

Båten havererade

Därefter fortsatte de till Belgien innan de korsade Engelska kanalen, där de blev kvar betydligt längre än planerat.

– Vi upptäckte en roderläcka och vi behövde byta en tätning. Detta innebar att Freja behövde komma upp på land. När vi väl sjösatte båten och kastade loss för att ta oss vidare så fick vi haveri med styrningen, berättar Anders Larsson.

De lyckades ta sig in till hamn, men att hitta reservdelar till ett över 40 år gammalt styrsystem var inte det lättaste.

– Det fick specialtillverkas, vilket gjorde att vi blev kvar i England i nästan sex veckor.

Hösten stressade på

Nu är förhoppningen att kunna vara framme på Kanarieöarna i november för att sedan påbörja atlantseglingen.  

– Vi är väldigt stolta över vår resa hittills, men det har varit tufft att redan behövt tagit båten ur vatten och laga den. Det som har varit mest påfrestande är att det har legat en tidspress över oss att ta oss till Spanien innan höststormarna rullade in, säger Ellen Jönsson.

Hon menar att det är en häftig känsla att ta sig runt till olika platser helt på egen hand.

– De bästa dagarna är då vi seglar och får fisk som vi sedan kan laga oss en god middag av. Det är även en fantastisk känsla när man kommer med båt till en nytt land, en ny hamn och får börja utforska den platsen.