Bristen på utegym i kommunens södra delar uppmärksammades redan hösten 2020 då signaturen ”Jonas” skrev en insändare i Mitt i.

Dåvarande oppositionsrådet Joakim Jonsson (S) la en motion i fullmäktige, och ytterligare fart blev det när Jon Jädersten från Helenelund engagerade sig i form av ett inlägg på Facebook.

Många fyllde på med synpunkter och förslag, och snart klev politiker från olika läger fram och visade vilja att åstadkomma något snabbt.

Lyckad promenad

Jon Jädersten tog då initiativ till en promenad med intresserade Sollentunabor och politiker, för att kolla upp möjliga platser kring Tegelhagen. Den blev välbesökt och alla var positiva.

En promenad med inventering av tänkbara platser för ett utegym gjordes i november 2020. Jon Jädersten är trea från höger, med papper i handen. Thomas Nyman (KD) syns längst till höger.

En promenad med inventering av tänkbara platser för ett utegym gjordes i november 2020. Jon Jädersten är trea från höger, med papper i handen. Thomas Nyman (KD) syns längst till höger.

Privat

Månaderna och åren gick. Men nu är förslaget på väg att bli verklighet.

Ett nytt utegym byggs vid Sollentuna Båtklubbs uppställningsplats, alldeles norr om Tegelhagens naturreservat.

– Jätteroligt! Jag vill tro att vi medborgare som engagerade oss har påverkat, och det här en av de platser som vi hade tittade på i november 2020. Att det tog tre och ett halvt år är kanske lång tid, men man får ha respekt för de politiska kvarnarna, säger Jon Jädersten.

"Mycket folk ute och rör sig"

När frågan aktualiserades var utegym extra efterfrågat då det var pandemi och inomhusgymen var igenbommade. Men behovet av utegym finns kvar menar kultur- och fritidsnämndens ordförande Thomas Nyman (KD).

– Även nu efter corona är många arbetsgivare ganska frikostiga med distansarbete, så många kan gå ut på lunchen och springa och passa på att gå till ett utegym, säger han.

Och det håller Jon Jädersten med om.

– Jag rör mig i området flera dagar i veckan och jag ser att det är mycket folk ute och rör sig. Och behovet av folkhälsa är ju inget som försvinner med corona, säger han.

Ett till utegym på gång

På lite längre sikt kan även alla hurtbullar i norra Sollentuna se fram emot ett nytt utegym, berättar Thomas Nyman.

– Vi har beslutat att bygga ett utegym vid Trollholmens badplats. Och dessutom ska utegymet i Malmparken få ny utrustning, säger han.