I slutet juni träffade Mitt i Ljusteröbonden Thomas Brottman. Då hade den envisa torkan förstört förutsättningarna för en bra vallskörd. Årets första skörd landade på 25 procent av en normalskörd. Han räknar med att höstvetet landar på 50-60 procent av en normalskörd.
Fler djur slaktas
– Vi har fått mindre regn än på fastlandet, säger han.
Vallen ska bli foder åt hans köttdjur. En mindre skörd betyder mindre mat åt djuren. Något som kan tvinga bönder till nödslakt, något som Thomas Brottman varnade för redan i juni. Nu berättar han att 10 till 15 procent av beståndet på runt 100 nörkreatur får gå till slakt. Men det är inte matbisten som är orsaken.
– Vi slaktar på grund av att det är dyrt att köpa halm.
På gården strör man halm för cirka 3000 kronor om dagen.
– Man hade ju hoppats på att man fått hämta sig från 2018 innan nästa smäll kom. Ska jag ranka den här sommaren är den totalt sett sämre än 2018.
Varför då? Det blev ju inte så torrt.
– Egentligen vet vi inte hur prisläget kommer att bli förrän senare i höst. Det beror mycket på hur andra skörden blir samt hur mycket hö leverantörerna sparat från tidigare år, säger Matilda Rosendal på Skoby hästgård.
Stefan Källstigen
– Torkan kom för tidigt och regnet kom för sent.
Hästarna är finsmakare
Även hos Klas Åman, bonde på Bogesundslandet i Vaxholm ser den anda skörden ut att bli bättre än den första tack vare regnet.
När det handlar om vallskörd är det dock en klen tröst. Hästarna föredrar nämligen foder som kommer från den första skörden.
– Hästar vill ha grovt foder och den första skörden är alltid grov. Den andra är mer bladig.
Klas Åman odlar har själv inackorderingshästar men brukar ändå kunna sälja vall som odlad på gården till andra. Men nu tvingas han säga nej.
Matilda Rosendal och Thomas Wunger driver Skoby hästgård. På Skoby bedrivs ingen foderproduktion, utan foder och hö köps in. Därför är det priserna som är osäkerhetsmomentet. Det har redan höjts lite och ytterligare prishöjningar aviseras.
– Egentligen vet vi inte hur prisläget kommer att bli förrän senare i höst. Det beror mycket på hur andra skörden blir samt hur mycket hö leverantörerna sparat från tidigare år, säger Matilda.
En tvåa
Andreas Johansson driver gården Markims Bergby i Vallentuna.
Gården producerar kött, här finns cirka 20 får och runt 100 kalvar och tjurar.
Även här har det extrema sommarvädret påverkat.
– Det regnade ingenting i juni och 107 mm i juli, men det kompenserar inte allt.
Sin spannmålsskörd beskriver Andreas som dålig. Gällande vallskörden har han dragit lärdom från 2018 och skrapat ihop ensilage även utanför den egna gården. Därför behöver de inte slakta tidigare än planerat.
– Men vi kan inte sälja till andra som vi brukar.
Om du ska betygsätta bondesommaren 2023.
– Då får den en tvåa på en femgradig skala.
Jämfört med 2018. Bättre eller sämre?
– Det vet jag inte förrän om två, tre veckor.
Hur går tankarna inför nästa sommar?
– Vi hoppas på en normal sommar. Men oron är att det kommer att fortsätta såhär med extremt väder vart femte år.