Det var den 11 december som polisen fick in ett larm om att två maskerade ungdomar rörde sig i ett bostadsområde Vårberg. När polispatrullerna kom fram flydde de båda misstänkta men greps efter en kort polisjakt och flera vapen togs i beslag, uppger polisen. 

Ungdomarna är 15 och 17 år och har sedan dess suttit häktade misstänkta för att ha förberett att mörda en person med anknytning till Vårberg.

Behöver allmänhetens hjälp

Onsdagen den 25 januari greps ytterligare tre personer mellan 16 och 18 år som misstänks vara inblandade i mordplanerna. 

– I det aktuella fallet lyckades vi sannolikt förhindra ett förestående grovt våldsbrott vilket vi naturligtvis är glada över. Samtidigt har vi ett allvarligt läge i stora delar av Stockholm där ett flertal våldsdåd har skett, säger säger Daniel Danial, polisinspektör vid lokalpolisområde Skärholmen, i ett pressmeddelande.

En 16-åring och en 18-åring är nu häktade misstänkta för medhjälp till förberedelse till mord. Den tredje tonåringen har släppts men är fortfarande misstänkt, enligt åklagare Hanna Loftås.

– Vi arbetar intensivt med att se till att våldet inte eskalerar ytterligare. Polisen behöver hjälp med tips och iakttagelser från allmänheten för att nå bästa resultat i det förebyggande arbetet, säger Daniel Danial.