Spidergawd. Supergruppen Spidergawd kom till ur en delad kärlek för äkta rock’n’roll. För tio år sedan slog ett gäng norska musikveteraner sina påsar ihop. Luttrade musiker med bakgrund i bland annat Motorpsycho förenades och började utarbeta sin egen variant av ökenrock. Hyllningarna lät inte vänta på sig. Det har hunnit bli sex album av gitarrdriven rock, understödd av trummor, bas och barytonsax, som rört sig sömlöst mellan blues, psykedelia, stonerrock, garagerock och klassisk heavy metal. Allt med en otvungen känsla för groove, soul och harmonier.

Plats: Valand, Vasagatan 41, fredag 2 februari, kl. 19.00.

Och med sig tar de Årabrot. En självklarthet som synes.

Och med sig tar de Årabrot. En självklarthet som synes.

Pressbild

Årabrot. När det svensknorska musikgeniet Karin Park inte känner för att vara Karin Park på scen tar hon med sig maken Kjetil Nernes och blir Årabrot. Och då byter musiken skepnad från elegant elektonika till njutningsfull noiserock. Precis lika roligt som det låter!

Plats: Valand, Vasagatan 41, fredag 2 februari, kl. 19.00.

Ordmoln – en föreläsning om göteborgskan.

Ordmoln – en föreläsning om göteborgskan.

Linn Kierkegaard.

Göteborgskan innan den fanns. Den göteborgska som finns idag föddes i slutet av 1800-talet. Men hur folk pratade i staden längre tillbaka i tiden finns inga direkta källor till. I stora drag kan vi ändå rekonstruera den förhistoriska göteborgskan. Till vår hjälp har vi bland annat de gamla dialekterna kring Göta Älvs mynning. Föreläsning av Erik Magnusson Petzell, forskningsarkivarie på dialekter från Institutet för språk och folkminnen (Isof).

Plats: Stadsbiblioteket, Götaplatsen, onsdag 31 januari, kl. 12.00–13.00.