Som tvillingar är Ebba, 37 minuter äldre, och Sara Dahlman förstås ler- och långhalm. Men livet har ändå skilt dem åt, som i olika intressen.

– När vi var yngre var jag intresserad av ridning och Sara av dans. Men nu har vi musiken ihop. Det kom när vi flyttade till Kina då vi var elva år, säger Ebba Dahlman.

Läraren uppmuntrade

Ja, när deras pappa hösten 2011 fick en tjänst för SKF i Shanghai åkte familjen med. Nya intryck för Ebba och Sara Dahlman, förstås, och en internationell skola som de kom att gå i. Det var också där som musiken drabbade dem på allvar.

– Vår lärare, mr Smart, gav oss möjligheten att sjunga med hela klassen. Han tyckte att vi var bra och uppmuntrade oss, säger Sara Dahlman.

Via karaoke på Youtube och låtar från förebilder som Adele och Ed Sheeran började Ebba och Sara Dahlman hitta sina röster, som skiljer sig åt.

– Sara har en djupare röst och jag ljusare. Det är något vi kan utnyttja, förklarar Ebba Dahlman.

Efter det knappt fem år långa äventyret i Kina flyttade familjen hem till Göteborg. Gymnasiet väntade och Rytmus musikgymnasium med inriktning sång.

– Det var skillnad på att komma dit med några hundra elever i jämförelse med skolan i Shanghai med ett par tusen, säger Sara Dahlman.

Tjejerna hade knappt landat i Sverige förrän nästa utmaning stod på spel. Var för sig testade de för "Idol", med skilda framgångar.

– Det var egentligen ingenting vi planerade att vi skulle göra. Det var galet spontant och ingen dröm, säger Sara Dahlman.

Ebba Dahlman tog sig till slutaudition i Stockholm. Värre gick det för Sara …

– Jag blev dålig och tappade rösten. Jag försökte, men åkte ut innan Ebba. Egentligen skulle jag ha avstått.

Men båda kom till en insikt. Det var i symbios med varandra som styrkan fanns

– Ja, det finns inte så många tvillingar i branschen, fortsätter Ebba Dahlman.

Något extraordinärt

Men med artistnamnet Ebba x Sara ska systrarna ta syskonskapet till något extraordinärt. På kort tid har det gått fort. Allt tack vare systrarnas Instagramsida, där amerikanske producenten Brett Pemberton upptäckte dem 2020.

I januari i år var de över hos honom för att jobba med sin musik. Det blev en intensiv månad med tiotimmarspass varje dag. Men också en hastig påkommen spelning på legendariska the Hotel Café i Hollywood där artister som Adele och Kate Perry stått på scen.

– Det var en utmaning. Vi fick reda på det en vecka innan, så vi fick leta band och repställe. Vi var så nervösa innan och det var länge sedan vi hade stått på en scen, säger Sara Dahlman.

– Men efter första refrängen kom vi in i det, fortsätter Ebba Dahlman.