Carina Carrigan sopar, Håkan Johansson jagar iväg hårda gruskorn med en lövblås, och Lucas Pilotti kör var på varv med välten över Hellas tennisklubbs fyra banor vid Hellasgården.

Utanför gunnebostängslet mullrar en större vält och en grävmaskin. De ska förvandla Hellasgårdens grusparkering till ytterligare två tennisbanor.

– Det hade jag ingen aning om, säger kommunalrådet Mats Gerdau (M).

Längre bort står två fotbollsmål uppställda på en gräsplätt. Nacka kommun hoppades få anlägga en konstgräsplan för fotboll här. 

När fastighetsenheten presenterade möjliga platser fotbollsplaner för kommunstyrelsen i december fanns Hellasgårdens grusparkering med som ett alternativ. Nu har förväntningarna dämpats.

– Det är en intressant plats men vi har ingen rådighet över marken och har inga planer där i dagsläget, säger Emelie Bjurå, biträdande trafik- och fastighetsdirektör.

Lucas Pilotti är glad att Hellas tennisklubb snart får ytterligare två tennisbanor vid Hellasgården.

Lucas Pilotti är glad att Hellas tennisklubb snart får ytterligare två tennisbanor vid Hellasgården.

Johan Kristensen

”Idrotten kommer i kläm”

Stockholms stad äger marken kring Hellasgården och Garantföreningen Hellas friluftshem har tomträtten. Föreningen samarbetar med Sim- och idrottsklubben Hellas och har alltså bestämt sig för fler tennisbanor i stället för en konstgräsplan för fotboll.

– Det har varit en lång process på tre, fyra år men snart kan vi glädjas åt en stor fin tennisanläggning, säger Kurt Nyström, hedersordförande i Sim- och idrottsklubben Hellas. 

Samtidigt förbjöd länsstyrelsen nyligen Nacka kommun att anlägga två fotbollsplaner på kyrkans mark i Ramsmora. Enligt länsstyrelsen skulle planerna förstöra kulturmiljö och höga naturvärden.

Kurt Nyström beklagar att Hellas inte kunde hjälpa Nacka i jakten på fotbollsplaner.

– Jag hoppas att Nacka hittar andra markytor att bygga fotbollsplaner på. Jag har själv barn som bor i Nacka och vet hur svårt det är att hitta platser för fotboll. Nacka bygger ju mycket men mest bostäder och måste leta ersättningsmark för idrottsanläggningar. Idrotten kommer lite i kläm.