Teddy Bayakhmetov från Bro arbetar till vardags som professionell klättrare, eller reptekniker, som det står på hans visitkort.

För ett år sedan träffade Mitt i honom i Bro centrum, och bara timmar innan intervjun hade han varit ute på Ekerö för att rädda en papegoja från ett träd. Men främst är det katter han räddar från höga höjder.

Sedan dess har arbetet med att rädda missar i nöd fortsatt, och den mediala uppmärksamheten för Teddys engagemang har blivit allt större under året.

Nu får djurvännen Teddy ännu ett erkännande. Om än från ett mer oväntat håll: Miljonlotteriet.

Teddy Bayakhmetov. Arkivbild.

Teddy Bayakhmetov. Arkivbild.

Mikael Andersson

Jakten på entusiaster

Lotteriet fyller 60 år och har därför lanserat tävlingen: "Sveriges största entusiaster". Först har man gett sig ut på jakt för att hitta den eller de med allra störst engagemang för katter.

Bland 238 inskickade kattfantaster har totalt 32 500 personer röstat. På delad första plats kommer Teddy Bayakhmetov och Ann-Sofie Leveau som nu mera kan titulera sig "Sveriges största kattfantaster".

Ann-Sofie och hennes katt Sören, mer känd som Sveriges mest klappade katt, från Blekinge, delar på den fina utmärkelsen tillsammans med Teddy Bayakhmetov.

Hur känns det Teddy?

– Det känns jättebra. Jag behöver verkligen all support jag kan få eftersom jag räddar katter gratis. Många gånger använder jag mina egna pengar för att kunna utföra de här räddningarna. Jag står för utrustningen och underhåll av denna, samt bilen slits av alla resor. Vinstpengarna kommer jag använda till min bil som behöver reparation, säger Teddy Bayakhmetov.

Tusentals röster

Han berättar att flera hundra personer har nominerat honom för hans arbete. I själva röstningsprocessen fick han 7 400 röster och Ann-Sofie med katten Sören ungefär lika många.

– Jag utgår från Stockholm för att utföra en räddning. Mina villkor är att man ska försöka hitta den närmsta personen som kan rädda först. Men om inte folk kan eller om andra har misslyckats, då kommer jag att hjälpa till. Vilket har hänt några gånger. Jag har åkt till Jönköping och andra städer, säger Teddy Bayakhmetov.

Djurvän fri från höjdrädsla

Sedan en tid tillbaka finns hjälp att få för länets kattägare i form Teddy Bayakhmetov­. Brobon som till vardags arbetar som professionell klättrare, eller reptekniker, som det står på hans visitkort.

Över en kopp te på Café Nyfiket i Bro centrum, nordväst om Stockholm, förklarar Teddy Bayakhmetov lugnt att han timmarna innan han möter Mitt i:s utsända räddat sin första papegoja någonsin. Papegojan fanns högt upp i ett träd i Ekerö centrum, men just fåglar är inte det som han de senaste månaderna gjort sig känd för – det är katter.

– Det började med att det var någon här i närheten av Upplands-Bro som skrev i Facebookgruppen, ”vi som hjälper katter i träd”. Jag klättrar på träd och byggnader på fritiden ändå, så då erbjöd jag dem hjälp.

58 katter räddade

Sedan första katten i januari 2022 så har det rullat på. Då vi möter Teddy strax innan jul- och nyårshelgerna har det hunnit bli 58 räddade katter.

– Jag har inget körkort, så jag åker Uber eller Bolt, och kommunalt­. Jag räddar katten gratis, min resa får gärna ägaren stå för, men kan de inte det så står jag för det själv. 

Teddy berättar att han främst är aktiv inom Stockholms län, men det längsta han åkt för att rädda en katt var till Småland. Då var det en annan­ person på sociala medier som erbjöd sig att köra honom.

Teddy Bayakhmetov trivs bra i Bro. Tillsammans med sin hund är han ute mycket i naturen, tidigare bodde han i Hässelby.

Teddy Bayakhmetov trivs bra i Bro. Tillsammans med sin hund är han ute mycket i naturen, tidigare bodde han i Hässelby.

Fred Miller

– Det var en katt som hade varit­ borta i tre dagar. Det var kallt och snö ute, ägaren till katten var en ensamstående­ trebarnsmamma, som dessutom var höggravid.

Teddy ställde upp. Katten räddades mitt i natten. Efter några timmars sömn gick färden åter till huvudstaden och raka vägen till ett riggningsjobb. Det blir mycket sådana jobb för hans del. Ljus och ljud ska säkras så ingenting trillar ner på publiken i samband med konserter.

Har du stamkunder, förlåt stamkatter?

– Ja, en katt i Bromma som heter Lilly. Hon är stamkund, jag har hälsat på henne tre gånger, i tre olika träd i närheten av där hon bor.

Yrkesklättraren förklarar gång på gång att han gör detta på sin fritid. Det är ingenting han tar betalt för. Att ägarna blir glada för hjälpen tycks inte vara den stora saken. Det är ett annat perspektiv som verkar vara det största – djurens.

– Jag gör det här främst för djuren­. Jag vet hur mycket djur gör för en människa.

Kan du utveckla, hur tänker du?

– Ett djur i nöd. Det är många som är likadana, vi vill gärna hjälpa­, men det är många som inte kan hjälpa djur på höjd – och där kommer jag in. Eftersom jag är specialist inom höjder. Jag har möjligheten att hjälpa till på ställen som andra inte kan hjälpa till på.

Hur känns det att kunna hjälpa till?

– Det känns bra när jag ser katterna, när jag tar ner katterna, de mår bra och är glada. Vissa katter kanske inte är så glada, vissa är rädda när man tar ner dem. 

Koppen med te är uppdrucken. Ute i Bro centrum har vinterkvällen lagt sig, Teddy letar efter en plats för honom och fotografen att ta bilder. Vid vårdcentralen stannar vi till.

Utan att någon egentligen hinner förstå vad det är som händer ligger Teddy högt uppe på en gren. Han vilar huvudet mot handen ungefär som om han skulle ligga på en strand.

– Om man tittar på barn, alla klättrar från första början. De klättrar på soffan, på allt. Vi har det inom oss, vi klättrar hela tiden. Det är bara det att när man blir vuxen är det många som slutar klättra, men jag har fortsatt.

Det var kallt och snö ute, ägaren till katten var en ensamstående­ trebarnsmamma, som dessutom var höggravid.

Katträddaren

Teddy Bayakhmetov räddar­ framför allt katter från höga höjder.

Han nås på Facebook under aliasen Ninjatay.

Han tar inte betalt för räddningen men kostnaden för transport står djurägaren för.

Källa: Mitt i

Teddy Bayakhmetov trivs bra i Bro. Tillsammans med sin hund är han ute mycket i naturen, tidigare bodde han i Hässelby.

Teddy Bayakhmetov trivs bra i Bro. Tillsammans med sin hund är han ute mycket i naturen, tidigare bodde han i Hässelby.

Fred Miller

Teddy har räddat 58 katter i Stockholm

Klättraren åker länet runt och räddar katter – gratis ✔ "Jag vet hur mycket djur gör för en människa"